Τα νέα lockdown για τον COVID-19 στην Κίνα ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυξήσεις επιτοκίων θα πλήξουν τη ζήτηση. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρέως να αυξήσει απότομα τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη.
«Τα νέα του ΟΠΕΚ+ είναι πλέον γνωστά και η εστίαση έχει μετατοπιστεί προσωρινά σε οικονομικές και πληθωριστικές ανησυχίες, στις οποίες συνεισφέρουν τα παρατεταμένα lockdown για τον COVID στην Κίνα και η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια την Πέμπτη. Αναμφίβολα εγείρουν φόβους για σημαντική πτώση της ζήτησης», δήλωσε ο Ταμας Βάργκα της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM.
Τη Δευτέρα, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία αποφάσισαν να μειώσουν τον στόχο παραγωγής τους τον Οκτώβριο κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα. Οι τιμές αυξήθηκαν την Παρασκευή ενόψει της συνεδρίασης και τη Δευτέρα μετά την απόφαση.
«Η απόφαση να αντιστραφεί η αύξηση κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο ήταν περισσότερο συμβολική παρά θεμελιωδώς σημαντική», δήλωσε ο Κρεγκ Έρλαμ, αναλυτής στη χρηματιστηριακή OANDA. «Αλλά θα κάνει τους εμπόρους να σκεφτούν δύο φορές για να οδηγήσουν τις τιμές χαμηλότερα με τον τρόπο που έκαναν πρόσφατα», συμπλήρωσε.
Λόγω των αργιών στις ΗΠΑ, οι εβδομαδιαίες αναφορές αποθεμάτων των ΗΠΑ από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου και τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών θα δημοσιοποιούνται την Τετάρτη και την Πέμπτη, μια ημέρα αργότερα από το συνηθισμένο.
Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε κοντά στο υψηλό όλων των εποχών των 147 δολαρίων τον Μάρτιο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ενέτεινε τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό. Η ανησυχία για ύφεση στη Δύση, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν έκτοτε επιβαρύνει την αγορά.
Μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 21 Σεπτεμβρίου.
Στο προσκήνιο παραμένει πάντα και μια ενδεχόμενη συμφωνία για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις, που προς το παρόν, πάντως, δεν δείχνει να επιτυγχάνεται σύντομα, καθυστερώντας οποιαδήποτε επιστροφή περίπου 1 εκατομμυρίου bpd ιρανικού αργού στην αγορά.
Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι λιγότερο αισιόδοξος για μια γρήγορη αναβίωση της συμφωνίας.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,68% στα 86,28 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ διολισθαίνει 3,19% στα 92,68 δολάρια το βαρέλι.
Αποκλιμάκωση για τις τιμές του φυσικού αερίου
Πτωτικά μετά την… εκτόξευση της Δευτέρας κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 9,932% στα 221,500 ευρώ η μεγαβατώρα.
Το… θρίλερ με τον Nord Stream 1 συνεχίζεται, καθώς η Gazprom επιμένει ότι ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου δεν θα ξαναρχίσει τις αποστολές έως ότου η Siemens Energy επισκευάσει τον ελαττωματικό εξοπλισμό, με τη γερμανική εταιρεία να απαντά ότι δεν υφίσταται σοβαρός τεχνικός λόγος για τη διακοπή της λειτουργίας του.
Ο χρυσός υποχωρεί οριακά 0,01% στα 1.722,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι κερδίζει 1,52% στα 18,152 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός καταγράφει απώλειες 0,10% στα 3,455 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,09% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9934 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,59% στο 1,158 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,49% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8577 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr