Ο πληθωρισμός έχει ανέβει υψηλότερα από το περασμένο φθινόπωρο, όταν η λίρα υποχώρησε αφού η κεντρική τράπεζα μείωσε σταδιακά το επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης στο 14% σε έναν ανορθόδοξο κύκλο χαλάρωσης που επεδίωξε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Παρά τις προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες, η τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά άλλες 100 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα στο 13%, επικαλούμενη ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1,46%, ανέφερε η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, ενώ δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε 2,0%. Ετησίως, ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή προβλεπόταν να είναι 81,22%.
Αυτή ήταν η υψηλότερη ένδειξη από τον Αύγουστο του 1998, όταν ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 81,4% και η Τουρκία πάλευε να τερματίσει μια δεκαετία χρόνιας υψηλού πληθωρισμού.
Ο υψηλότερος ετήσιος πληθωρισμός παρατηρήθηκε στις μεταφορές, όπου οι τιμές αυξήθηκαν 116,87% σε ετήσια βάση, παρά το γεγονός ότι οι τιμές στον κλάδο μειώθηκαν κατά 1,78% σε μηνιαία βάση. Στον βασικό κλάδο των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών οι τιμές αυξήθηκαν κατά 90,25%.
Τα στοιχεία είχαν μικρή επίδραση στη λίρα, η οποία διαπραγματεύεται στις 18,2250, αμετάβλητη από τα αρχικά της επίπεδα.
Οι οικονομικές επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν επίσης πυροδοτήσει τον πληθωρισμό φέτος, καθώς και τη συνεχιζόμενη πτώση της λίρας. Το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας υποχώρησε 44% έναντι του δολαρίου πέρυσι και έχει υποχωρήσει περισσότερο από 27% φέτος.
Ο δείκτης τιμών εγχώριου παραγωγού σημείωσε άνοδο 2,41% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο σημειώνοντας ετήσια άνοδο 143,75%.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή, η Τουρκία αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 65% μέχρι το τέλος του έτους.
Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, δείχνουν ότι οι Τούρκοι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος από τα επίσημα στοιχεία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr