Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από ένα ρεκόρ τον Μάρτιο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ο δείκτης του FAO για τα τρόφιμα, μειώθηκε κατά 0,6%, κυρίως εξαιτίας της πτώσης των τιμών των φυτικών ελαίων.
Ο δείκτης του FAO έφθασε τις 157,4 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο κατά 22,8% σε έναν χρόνο από τον Μάιο 2021, αναφέρει ο ΟΗΕ.
Το σιτάρι κατέγραψε αύξηση της τιμής του κατά 5,6% τον Μάιο, ενώ σε διάστημα ενός χρόνου η τιμή του αυξήθηκε κατά 56,2%.
Ο δείκτης FAO των φυτικών ελαίων οπισθοχωρεί ταυτόχρονα κατά 3,5%, χάρη σε μια πτώση των τιμών του φοινικέλαιου, του ηλιέλαιου, του σογιέλαιου και του κραμβέλαιου.
«Οι περιορισμοί των εξαγωγών δημιουργούν αβεβαιότητα στην αγορά και μπορεί να επιφέρουν άνοδο των τιμών και αυξημένη αστάθεια», υπογραμμίζει ο επικεφαλής των οικονομολόγων του FAO Μάσιμο, Τορέρο Κουγέν.
Τέλος, ο οργανισμός προβλέπει μια «πιθανή μείωση» της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών στη διάρκεια του 2022, που αναμένεται να μειωθεί στους 2,7 δισεκ. τόνους, 16 εκατομμύρια κάτω από την παραγωγή ρεκόρ που εκτιμάται για το 2021.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr