Με την απόφασή τους ανοίγουν, έτσι, τον δρόμο για την ενεργοποίηση των λεγόμενων cds, των ασφαλίστρων του ρωσικού χρέους της Ρωσίας έναντι μη εξυπηρέτησης. Αυτό συνεπάγεται ότι θα ακολουθήσουν πληρωμές ύψους 2,5 δισ. δολαρίων στους επενδυτές που ασφαλίστηκαν έναντι κινδύνου μη εξυπηρέτησης του ρωσικού χρέους. Οι δικαιούχοι είναι πολλοί, καθώς βλέποντας την προοπτική κέρδους εισέρρευσαν μαζικά οι επενδυτές στα ασφάλιστρα του ρωσικού χρέους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη διαφαινόμενη προοπτική τεχνικής χρεοκοπίας της χώρας συνεπεία των κυρώσεων.
Για τη Ρωσία, το γεγονός ότι τελεί σε καθεστώς χρεοκοπίας συνεπάγεται πρωτίστως μια μακρά περίοδο δικαστικών μαχών και αντιπαραθέσεων, καθώς η Μόσχα θα προσπαθεί να πείσει τους πιστωτές της ότι δεν πρόκειται περί χρεοκοπίας εφόσον διαθέτει τους πόρους για να εξυπηρετήσει το χρέος της, αλλά και την προθυμία να το κάνει. Οπως δήλωσε προσφάτως ο Ανταμ Σολόφσκι, συνεργάτης της εταιρείας νομικών Reed Smith, το επιχείρημα αυτό το έχει ήδη επικαλεστεί η Μόσχα, ενώ είναι γεγονός ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με μια συνήθη χρεοκοπία. Τόνισε μάλιστα πως σε μια συνήθη χρεοκοπία, η χώρα που τελεί σε αυτό το καθεστώς επιχειρεί αναδιάρθρωση του χρέους της σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της. Οπως υπογραμμίζει ο ίδιος, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί στην περίπτωση της Ρωσίας, επειδή οι κυρώσεις δεν επιτρέπουν σε κανέναν να συνεργαστεί με τις ρωσικές αρχές ή οποιονδήποτε ρωσικό φορέα.
Ισως η σοβαρότερη επίπτωση που θα έχει η τεχνική χρεοκοπία για την Ρωσία θα είναι ο πλήρης αποκλεισμός της από τις διεθνείς χρηματαγορές. Σύμφωνα με τον Τίμοθι Ας, στέλεχος της BlueBay Asset Management, αυτό σημαίνει ότι η χώρα μένει «χωρίς κεφάλαια, χωρίς επενδύσεις και χωρίς ανάπτυξη». Ο ίδιος οικονομολόγος και αναλυτής προσθέτει πως έτσι «θα υποβαθμιστεί το βιοτικό επίπεδο στη Ρωσία, που θα υποστεί αιμορραγία κεφαλαίων και εγκεφάλων, και οι Ρώσοι θα είναι φτωχότεροι για πολύ καιρό εξαιτίας του Πούτιν». Και τονίζει ο ίδιος πως θα ενταθεί περαιτέρω η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας από την παγκόσμια οικονομία, ενώ η χώρα θα χάσει το καθεστώς υπερδύναμης που είχε έως τώρα και θα υποβαθμιστεί σε επίπεδο ανάλογο εκείνου της Βόρειας Κορέας.
Κύρια πηγή ανησυχίας για τη Μόσχα αποτελούν, άλλωστε, τα χρέη των ρωσικών επιχειρήσεων. Ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται συνολικά σε περίπου 150 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των δανείων και των ομολόγων, και υπερβαίνει σαφώς το εξωτερικό χρέος του ρωσικού δημοσίου που δεν ξεπερνά τα 20 δισ. δολάρια. Οι ρωσικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούν μάλλον να δανείζονται, τουλάχιστον όσες έχουν εξαιρεθεί από τις κυρώσεις, αλλά η κατάρρευση του εξωτερικού εμπορίου της Ρωσίας θα πλήξει τα έσοδά της και θα υπονομεύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα των τραπεζών της.
Κρίνοντας, άλλωστε, από όσα έχουν συμβεί σε άλλες χώρες υπό πτώχευση, όπως επί παραδείγματι στην περίπτωση της Αργεντινής, η Ρωσία παράλληλα ενδέχεται να αντιμετωπίσει κατασχέσεις περιουσιακών της στοιχείων στο εξωτερικό από τους επενδυτές που θα διεκδικούν αποζημιώσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr