Συγκεκριμένα, στις 30 Μαΐου εγκαινιάστηκε το νέο κυβερνητικό δίκτυο blockchain έπειτα από συνεργασία του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Uniam (TCU) και της Τράπεζας Ανάπτυξης της Βραζιλίας (BNDES).
Το Brazilian Blockchain Network (RBB) βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη, αλλά αρχικά θα χρησιμοποιηθεί σε πολλούς δημόσιους οργανισμούς, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες και την παροχή μεγαλύτερης ιχνηλασιμότητας στις δημόσιες δαπάνες.
Αυτό είναι μόνο μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της χώρας να ενσωματώσει την τεχνολογία blockchain στη δημόσια διοίκηση, ενισχύοντας τη διαφάνεια. Αυτό ξεπερνά την απλή δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα από οικονομική άποψη, η οποία τυχαίνει να είναι επίσης στην κορυφή της ατζέντας πολλών νομοθετών στη χώρα.
Η άφθαρτη φύση της τεχνολογίας blockchain διευκολύνει την άμεση αποκάλυψη κάθε είδους διαφθοράς, υπεξαίρεσης ή παράνομων δραστηριοτήτων, τις οποίες η TCU θέλει να αποτρέψει.
Η Άνα Αράες, πρόεδρος του TCU της Uniam είπε ότι η ιδέα της χρήσης τεχνολογίας blockchain προέκυψε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Επιπλέον, εξήγησε ότι αυτό το θέμα ήταν συχνό στις συζητήσεις της κυβέρνησης, λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρει κατά τον έλεγχο των στοιχείων που παρέχονται για τις δημόσιες δαπάνες.
«Η χρήση της τεχνολογίας blockchain συζητείται ευρέως επειδή επιτρέπει μεγαλύτερη προστασία, διαφάνεια και ακεραιότητα στην αποθήκευση πληροφοριών σε δημόσιες βάσεις δεδομένων, προκειμένου να είναι δυνατός ο έλεγχος των στοιχείων ανά πάσα στιγμή», επεσήμανε.
Χρήση του blockchain σε πολλές χώρες για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών
Στη Λατινική Αμερική, η χρήση της τεχνολογίας blockchain σε δημόσιους οργανισμούς έχει προταθεί επανειλημμένα και έχει ήδη εφαρμοστεί σε χώρες όπως η Κολομβία, το Περού και η Αργεντινή, όπου οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν ορισμένες κρατικές δραστηριότητες.
Στα τέλη του 2021, η Κολομβία ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός πιλοτικού έργου με τεχνολογία blockchain για την καταπολέμηση της διαφθοράς που διήρκεσε περίπου 3 μήνες. Ωστόσο, το MINTIC δεν έχει δημοσιεύσει επίσημες πληροφορίες για την πρόοδο ή την τρέχουσα κατάσταση του έργου.
Επίσης, το Περού χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain ως μέρος ενός έργου για τη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας στις δημόσιες συμβάσεις. Το Περού εντάχθηκε στο LACChain για να σχηματίσει ένα δίκτυο blockchain που επικεντρώνεται στο να χρησιμεύσει ως πεδίο δοκιμών για την ανάπτυξη μοντέλων ψηφιακής ταυτότητας (ID) και λύσεων ιχνηλασιμότητας στις οποίες μπορούμε να βασιστούμε.
Στη συνέχεια, οι εταιρείες θα δημιουργήσουν εφαρμογές με τεχνολογία blockchain για να τις βοηθήσουν να γίνουν πιο αποτελεσματικές ή να λύσουν προβλήματα στο περιβάλλον τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr