Η Επίτροπος, παράλληλα, εκφράζει την ικανοποίησή της για τις προσπάθειες της Τουρκίας στην ευθυγράμμιση του χώρου έρευνας της Τουρκίας με τους στόχους και τις αρχές του Ευρωπαϊκού χώρου έρευνας.
Στην ερώτηση του, ωστόσο, ο έλληνας ευρωβουλευτής είχε επισημάνει ότι:
-Την περίοδο 2014-2020, η ΕΕ χορήγησε ετησίως στην Τουρκία 740 εκατομμύρια. Μόνο από τον Ορίζοντα 2020, τουρκικοί φορείς έλαβαν πάνω από 64 εκατομύρια ευρώ για έρευνα. Το TÜBİTAK και το Πανεπιστήμιο Koç ήταν οι δύο κορυφαίοι δικαιούχοι της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στην Τουρκία στα πλαίσια του Ορίζοντα, με 132 και 27 εκατ. ευρώ αντίστοιχα (περίοδος 2016-2020).
-Ακόμα και για τους υποστηρικτές της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, είναι ακατανόητη η χρηματοδότηση τουρκικών ερευνητικών προγραμμάτων για «το γλαύκωμα και τον καταρράκτη», όταν η Τουρκία δεν ευθυγραμμίζεται με καμία ουσιαστική ευρωπαϊκή πολιτική.
Καλούσε δε την Κομισιόν να ενημερώσει ποιοι ευρωπαϊκοί στόχοι ικανοποιήθηκαν από αυτή τη χρηματοδότηση καθώς και τι θα ήταν διαφορετικό στη Τουρκία, αν αυτή η χρηματοδότηση δεν είχε χορηγηθεί.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου...
Απάντηση της κ. Gabriel εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (10.5.2022)
1. Η συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας (Ε&Κ) αποτελεί καλό παράδειγμα στις διμερείς σχέσεις, καταλύτη για τη συνεργασία σε άλλους τομείς πολιτικής και αποτελεσματικό μέσο επιστημονικής διπλωματίας. Έως το 2023, η Τουρκία θα έχει συμμετάσχει επί 20 έτη στο πρόγραμμα-πλαίσιο έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ.
Η κινητοποίηση της Τουρκίας στο πλαίσιο των προσκλήσεων για τη νόσο COVID-19 και την Πράσινη Συμφωνία του προγράμματος-πλαισίου Ε&Κ της ΕΕ και ο καίριος ρόλος της στη στρατηγική υλοποίηση του θεματολογίου Ε&Κ στον Εύξεινο Πόντο δεν θα ήταν δυνατά χωρίς χρηματοδότηση από την ΕΕ.
Μέσω της σύνδεσής της με το πρόγραμμα-πλαίσιο «Ορίζων Ευρώπη», η Τουρκία συνεισφέρει στον προϋπολογισμό του προγράμματος και οι νομικές της οντότητες είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα.
Η χρηματοδότηση όλων των δικαιούχων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιούχων της Τουρκίας, χορηγείται με βάση την επιστημονική αριστεία, τον αντίκτυπο, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της υλοποίησης.
Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τις προσπάθειες της Τουρκίας στην ευθυγράμμιση του χώρου έρευνας της Τουρκίας με τους στόχους και τις αρχές του Ευρωπαϊκού χώρου έρευνας, ο οποίος αναμένεται να ενισχύσει την εθνική δομή Ε&Κ με έναν θετικό αντίκτυπο στις συμμετοχές της Τουρκίας στο πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη».
2. Η Τουρκία αναμένεται να διαδραματίσει ενεργό ρόλο συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ προς τη διττή οικολογική και ψηφιακή μετάβαση.
Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία συμμετοχής αναμένεται ότι οι επιδόσεις της Τουρκίας στο πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» θα μπορούσαν να υπερβούν τις αντίστοιχες στο πρόγραμμα «Ορίζων 2020».
3. Το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» προσελκύει τις καλύτερες ερευνητικές προτάσεις για χρηματοδότηση μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας επιλογής. Όσον αφορά τη συνεργατική έρευνα (επιχορηγήσεις πολλαπλών δικαιούχων), εναπόκειται στους αιτούντες να συγκροτήσουν κοινοπραξίες και να αποφασίσουν τους εταίρους τους σύμφωνα με τους στόχους της πρότασης. Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες συμμετοχής και συνεργασίας σε προγράμματα Ε&Κ της ΕΕ για ευρωπαϊκές και τουρκικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των προσκλήσεων που σχετίζονται με την οφθαλμολογική έρευνα.
Νικος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr