Το ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα στην ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού Απριλίου στις ΗΠΑ.
Στη Γερμανία ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης ZEW ήταν τον Απρίλιο υψηλότερος (-34,3) του αναμενόμενου (-43,5), παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου (22,7). Ο δείκτης τρέχουσας συγκυρίας ZEW εμφάνισε τον Απρίλιο χαμηλό (-36,5) από τον Μάιο του 2021, παραμένοντας αρνητικός για έκτο συνεχόμενο μήνα.
Ο Πρόεδρος της Fed Ν. Υόρκης (J. Williams) εκτιμά ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα συμβάλλουν στον έλεγχο του πληθωρισμού χωρίς να προκαλέσουν σημαντική αύξηση της ανεργίας. Αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί σε ετήσια βάση το 2022 κατά 2% περίπου και εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί σταδιακά, αρχικά στο 4% και στη συνέχεια περί το 2,5% το 2023 και περί το 2% το 2024.
Η Πρόεδρος της Cleveland Fed (L. Mester) δήλωσε ότι είναι πιθανή η αύξηση επιτοκίου κατά 0,5% τον Ιούνιο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης κατά 0,75% αργότερα, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί μείωση του πληθωρισμού στο β’ εξάμηνο του έτους. Αντίθετα, ο Πρόεδρος της Atlanta Fed (R. Bostic) εκτιμά ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πιθανόν αυστηροποιήσει λιγότερο από το αρχικώς αναμενόμενο τη νομισματική της πολιτική, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι γεφυρώνεται η ανισορροπία ανάμεσα σε υψηλή ζήτηση και χαμηλή προσφορά στην οικονομία. Μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (F. Villeroy) δήλωσε ότι πιθανόν η ΕΚΤ προβεί σε σταδιακή αύξηση επιτοκίων από το καλοκαίρι, ωστόσο επισήμανε ότι αναμένει ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα διαμορφώνονται σε σχετικώς ευνοϊκό για την οικονομία επίπεδο.
Στην Ιαπωνία ο πρόδρομος οικονομικός δείκτης ενισχύθηκε τον Μάρτιο ελαφρώς υψηλότερα (101, Φεβρουάριος: 100,1, μέσος όρος δώδεκα μηνών: 101,8) του αναμενομένου (100,9).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr