Τα θέματα που καλύπτονται από την έκθεση ποικίλλουν από την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων έως την προστασία των μεταναστών, από την ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης στα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, των LGBTI ατόμων, των ατόμων με αναπηρίες, των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των παιδιών, καθώς και της δικαιοσύνης, το δικαίωμα στην υγεία και τον ρατσισμό.
Όπως υπογράμμισε «Αυτές οι τάσεις δεν είναι νέες. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το μέγεθος της οπισθοδρόμησης σε πολλές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ευρεία υπονόμευση του κράτους δικαίου, που αποτελεί προϋπόθεση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Στην ομιλία της, η Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. «Η Ουκρανία υπήρξε σκηνή παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την αποτροπή περισσότερων θηριωδιών και για τη λογοδοσία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά του άμαχου πληθυσμού. Ελπίζω ότι τα κράτη μέλη μας θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το ουκρανικό δικαστικό σύστημα, καθώς και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ώστε να μπορέσουν να αποδώσουν δικαιοσύνη και αποζημιώσεις στα θύματα».
Κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών να ενισχύσουν τις προσπάθειες για τον συντονισμό και την κλιμάκωση της υποστήριξης για την ανταπόκριση στις ανθρωπιστικές ανάγκες και τις ανάγκες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τον πόλεμο στην Ουκρανία με μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr