Εκφράζοντας την ανησυχία της, για τα πορίσματα της έκθεσης, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić, καταδίκασε τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους στην Ευρώπη. Επιπλέον, τόνισε την πρόσφατη στόχευση δημοσιογράφων από τον ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης επίθεσης στην Ουκρανία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο αρκετών ρεπόρτερ, και υπενθύμισε στις κυβερνήσεις τις θετικές τους υποχρεώσεις να προστατεύουν τους δημοσιογράφους, ακόμη και σε περιόδους πολέμου.
«Η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις στην Ευρώπη σήμερα. Ενώ υπάρχουν βελτιώσεις σε ορισμένους τομείς σε ορισμένες χώρες, υπάρχει μια γενική τάση προς τη διάβρωση αυτών των ελευθεριών. Σε αυτούς τους καιρούς κρίσης – με την πανδημία Covid-19 να είναι ακόμα παρούσα και τη βία στην Ουκρανία να μαίνεται– πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να υπερασπιστούμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας της έκφρασης και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης που είναι απαραίτητες για τις δημοκρατίες μας», είπε.
Έξι δημοσιογράφοι πέθαναν το 2021 στην Ευρώπη κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, τέσσερις από τους οποίους στοχοποιήθηκαν εσκεμμένα. Ο αριθμός των ειδοποιήσεων σχετικά με επιθέσεις στη σωματική ασφάλεια και την ακεραιότητα των δημοσιογράφων αυξήθηκε κατά 51% (82 περιπτώσεις), πολλές από τις οποίες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των δημοσίων διαμαρτυριών κατά των μέτρων Covid-19.
Συνολικά 110 ειδοποιήσεις αφορούσαν περιπτώσεις παρενόχλησης και εκφοβισμού. Μέχρι το τέλος του 2021, 26 υποθέσεις ατιμωρησίας για επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων παρέμειναν ανεξιχνίαστες και 56 δημοσιογράφοι βρίσκονταν στη φυλακή.
Η έκθεση εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τον αυξανόμενο δικαστικό εκφοβισμό, την κατάχρηση αγωγών για συκοφαντική δυσφήμιση για τη φίμωση των μέσων ενημέρωσης και την υιοθέτηση περιοριστικής νομοθεσίας με το πρόσχημα της καταπολέμησης των «ψευδών ειδήσεων», της ξένης παρέμβασης και της πανδημίας Covid-19.
Άλλες ανησυχητικές τάσεις είναι η διάβρωση της ανεξαρτησίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης και η σύλληψη ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης από κυβερνήσεις σε πολλές χώρες για την εδραίωση ενός φιλικού προς την κυβέρνηση περιβάλλον μέσων ενημέρωσης, καθώς και περιορισμοί στην αναφορά, ιδίως στη μετανάστευση, απειλές κατά των μέσων ενημέρωσης από το οργανωμένο έγκλημα και την ηλεκτρονική επιτήρηση των δημοσιογράφων. Οι εταίροι της πλατφόρμας λυπούνται που τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης απάντησαν μόνο στο ένα τρίτο των ειδοποιήσεων που δημοσιεύθηκαν στην πλατφόρμα το 2021.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr