Αναφέρει, μάλιστα, ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμηνου του 2022, μπορεί να υποβληθεί και σχετική νομοθετική πρόταση.
Στην ερώτηση του, ωστόσο, ο Σουηδός ευρωβουλευτής είχε επισημάνει ότι:
-Ο Charlie McConalogue, υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας, κατηγόρησε την ΕΕ ότι «δαιμονοποιεί» το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος προώθησης τροφίμων ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ. Σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Γεωργίας Janusz Wojciechowski, ο κ. McConalogue είπε ότι ήταν «απογοητευμένος» που το πρόγραμμα συνδέει το κόκκινο κρέας με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Τρώγεται σε κατάλληλες μερίδες και ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Αυτό αντικατοπτρίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές για την υγιεινή διατροφή της Ιρλανδίας και –είμαι σίγουρος– σε ολόκληρη την ΕΕ».
Ο McConalogue έκανε τα σχόλιά του ως απάντηση στη νέα πολιτική της ΕΕ για την προώθηση των τροφίμων, η οποία συνδέεται με το σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου. Σύμφωνα με την εν λόγω πρόταση, οι παραγωγοί φυτικών προϊόντων θα έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα όταν υποβάλλουν αίτηση για χρηματοδότηση από τους παραγωγούς προϊόντων κρέατος. Τα κριτήρια για το πρόγραμμα επιδιώκουν ιδίως να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να υιοθετήσουν μια πιο φυτική διατροφή και να καταναλώνουν λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και άλλα τρόφιμα και ποτά που συνδέονται με κινδύνους καρκίνου, όπως τα αλκοολούχα ποτά.
Ρωτούσε δε, εύλογα, αν πιστεύει η Κομισιόν ότι η ΕΕ πρέπει να λέει στους ανθρώπους τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να τρώνε καθώς και αν πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να οργανώσει μια εκστρατεία που θα αποθαρρύνει τους ανθρώπους να τρώνε κρέας.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου
Απάντηση του κ. Wojciechowski εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (25.4.2022)
Κανονισμός (ΕΕ) 1144/20141 σχετικά με την προώθηση των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ είναι υλοποιούνται μέσω ετήσιων προγραμμάτων εργασίας. Μετά την έγκριση του προγράμματος εργασίας για το 2022 , οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων δημοσιεύθηκαν στις 20 Ιανουαρίου 2022 με το συνολικό ποσό συνεισφοράς της ΕΕ για εκστρατείες προώθησης ύψους 166,4 εκατ. ευρώ. Η τρέχουσα πολιτική προώθησης προσπαθεί να ενθαρρύνει την κατανάλωση γεωργικών προϊόντων της ΕΕ αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση για τα πλεονεκτήματά τους και τα υψηλά πρότυπα των μεθόδων παραγωγής τους.
Το πρόγραμμα εργασίας του 2022 απαιτεί δραστηριότητες προώθησης που απευθύνονται στους καταναλωτές στο εσωτερικό Η αγορά θα αναφέρεται και θα είναι σύμφωνη με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές με βάση τα Τρόφιμα των στοχευμένων κράτη μέλη προκειμένου να ενισχυθεί η υποστήριξη της πολιτικής στους στόχους του αγροκτήματος όσον αφορά την προώθηση της βιώσιμης κατανάλωσης.
Σύμφωνα με τη στρατηγική Farm to Fork, η Επιτροπή επανεξετάζει προώθηση της ΕΕ πολιτική με σκοπό την ενίσχυση της συμβολής της στη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση, και σύμφωνα με τις εξελισσόμενες δίαιτες.
Σε σχέση με το κρέας, η ανασκόπηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στο πώς η πολιτική προώθησης μπορεί να υποστηρίξει τις πιο βιώσιμες μεθόδους κτηνοτροφίας με αποδοτικές εκπομπές άνθρακα παραγωγή. Η ανασκόπηση λαμβάνει επίσης υπόψη το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου που αναφέρει ότι η ανασκόπηση θα πρέπει να συνάδει με τη στροφή σε μια πιο φυτική διατροφή, με λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και άλλα τρόφιμα που συνδέονται με κινδύνους καρκίνου και περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής ολοκληρώνουν επί του παρόντος την εκτίμηση επιπτώσεων των επιλογών πολιτικής. Μπορεί να υποβληθεί νομοθετική πρόταση έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022, χωρίς απόφαση η μελλοντική πολιτική προώθησης έχει ληφθεί μέχρι στιγμής.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr