Ο Σολτς αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για την προφανή απροθυμία της κυβέρνησής του να παραδώσει βαριά όπλα μάχης, όπως τανκς και οβίδες, στην Ουκρανία για να την βοηθήσει να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις, ακόμη και όταν άλλοι δυτικοί σύμμαχοι αυξάνουν τις αποστολές.
Ερωτηθείς γιατί πίστευε ότι η παράδοση τανκς θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο, είπε ότι δεν υπάρχει κανένα βιβλίο κανόνων που να αναφέρει πότε η Γερμανία θα μπορούσε να θεωρηθεί συμβαλλόμενο μέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Γι' αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να εξετάζουμε κάθε βήμα πολύ προσεκτικά και να συντονιστούμε στενά μεταξύ μας», φέρεται να είπε. «Η αποφυγή μιας κλιμάκωσης προς το ΝΑΤΟ είναι κορυφαία προτεραιότητα για μένα. Οι συνέπειες ενός λάθους θα ήταν δραματικές», τόνισε.
Αυτό διαφοροποιείται από τις προηγούμενες δηλώσεις του για το θέμα, εστιάζοντας στο γεγονός ότι τα αποθέματα του στρατού της ίδιας της Γερμανίας ήταν πολύ εξαντλημένα για να στείλουν βαριά όπλα στο πεδίο της μάχης, ενώ αυτά που η γερμανική βιομηχανία είπε ότι μπορούσε να προμηθεύσει δεν θα μπορούσαν εύκολα να χρησιμοποιηθούν.
«Δεν καταλαβαίνω καθόλου πώς ένα εμπάργκο φυσικού αερίου θα τερμάτιζε τον πόλεμο»
Ακόμα, υπερασπίστηκε την απόφασή του να μην τερματίσει αμέσως τις γερμανικές εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
«Δεν καταλαβαίνω καθόλου πώς ένα εμπάργκο φυσικού αερίου θα τερμάτιζε τον πόλεμο. Εάν ο Πούτιν ήταν ανοιχτός σε οικονομικά επιχειρήματα, δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αυτόν τον τρελό πόλεμο», εξήγησε.
«Δεύτερον, ενεργείτε σαν να πρόκειται για χρήματα. Αλλά πρόκειται για την αποφυγή μιας δραματικής οικονομικής κρίσης και της απώλειας εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και εργοστασίων που δεν θα άνοιγαν ποτέ ξανά τις πόρτες τους», συμπλήρωσε.
Ο Σολτς είπε ότι αυτό θα είχε σημαντικές συνέπειες όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά και για την Ευρώπη και τη μελλοντική χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr