«Η Ελλάδα παραμένει ζωτικής σημασίας Σύμμαχος του ΝΑΤΟ και υποστηρικτής της ουκρανικής κυριαρχίας.
Μίλησα σήμερα με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για τις προσπάθειές μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία να αντισταθεί στην αχαλίνωτη επιθετικότητα της Ρωσίας. Η Ελλάδα παραμένει ζωτικής σημασίας Σύμμαχος του ΝΑΤΟ και υποστηρικτής της ουκρανικής κυριαρχίας», ανέφερε ο Μπλίνκεν στο Twitter.
«Είχα τηλεφωνική επικοινωνία σε φιλικό κλίμα με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν
σχετικά με τις εξελίξεις σε Ουκρανία. Μου μετέφερε τα συλλυπητήρια για το θάνατο των Ελλήνων ομογενών, ενώ τον ευχαρίστησα για τη δήλωσή του για την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου», έγραψε από την πλευρά του ο κ. Δένδιας.
Το μήνυμα των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στη Ρωσία
Παράλληλα, την αποφασιστικότητά τους για την ενίσχυση της Ουκρανίας, με παράδοση σημαντικής ισχύος οπλικών συστημάτων και παροχή οικονομικής βοήθειας, διατρανώνουν όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ σε μήνυμά τους.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση αναφέρεται: «Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενισχύουν την πολιτική και πρακτική υποστήριξή τους στην Ουκρανία, καθώς αυτή συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στην ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας. Χιλιάδες αντιαρματικά όπλα, εκατοντάδες πύραυλοι αεράμυνας και χιλιάδες αποθέματα φορητών όπλων και πυρομαχικών αποστέλλονται στην Ουκρανία. Οι Σύμμαχοι παρέχουν επίσης οικονομική βοήθεια και ανθρωπιστική βοήθεια αξίας εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών προμηθειών για να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις. Βέλγιο, Καναδάς, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει ή εγκρίνουν σημαντικές παραδόσεις στρατιωτικών εξοπλισμός στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία έχει ήδη λάβει κρίσιμης σημασίας όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Javelin και αντιαεροπορικών πυραύλων, από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ, καθώς και εκατομμύρια ευρώ οικονομικής βοήθειας. Η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια ή ανοίγουν τα σύνορά τους στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Η Κροατία, η Πολωνία και η Ρουμανία υποδέχονται ήδη Ουκρανούς πρόσφυγες. Η Ιταλία παρέχει επίσης άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και η Τουρκία έχει εμβαθύνει τους αμυντικούς της δεσμούς με την Ουκρανία και έχει παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε:
«Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι Σύμμαχοι ενισχύουν την υποστήριξή τους την Ουκρανία, με πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό, οικονομική βοήθεια και ανθρωπιστική βοήθεια. Η αυτοάμυνα είναι δικαίωμα που κατοχυρώνεται στον Χάρτη του ΟΗΕ και οι Σύμμαχοι βοηθούν την Ουκρανία να διατηρήσει αυτό το δικαίωμα. Αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα της πλήρους υποστήριξης του ΝΑΤΟ για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Αυτές οι πρόσθετες συνεισφορές βασίζονται στην πολυετή βοήθεια του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ έχει βοηθήσει στην εκπαίδευση, χρηματοδότηση και μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεων και των αμυντικών θεσμών της Ουκρανίας από το 2014. Στην τρέχουσα κρίση, η Συμμαχία βοηθά στον συντονισμό των αιτημάτων της Ουκρανίας για βοήθεια και υποστηρίζει τους Συμμάχους στην παράδοση ανθρωπιστικής και μη θανατηφόρας βοήθειας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr