Όπως αναφέρει στην ερώτηση της, το κόστος των εποχικών φρούτων και λαχανικών, που αποτελούν ουσιαστικό μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, έχει εκτιναχθεί στα ύψη για τους καταναλωτές αλλά ενώ ο πληθωρισμός δεν έχει επηρεάσει τις τιμές των καθημερινών προϊόντων, τα υγιεινά τρόφιμα έχουν σημειώσει αύξηση τιμών άνω του 9%.
Όπως υποστηρίζει η Γαλλίδα ευρωβουλευτής ο υποσιτισμός είναι μακράν η κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο: κάθε χρόνο, 11 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ως αποτέλεσμα της κακής διατροφής.
Επιπλέον, είναι επίσης η αιτία για το ένα τέταρτο όλων των περιπτώσεων καρκίνου.
Άλλα ανησυχητικά ζητήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει μια κακή διατροφή περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την κατάθλιψη.
Ένας από τους στόχους της Επιτροπής με τη στρατηγική «Farm to Fork» είναι η μετάβαση σε ένα υγιές και βιώσιμο σύστημα που προωθεί τη βιολογική γεωργία. Όσο αξιοθαύμαστος κι αν είναι αυτός ο στόχος, θα έχει υψηλό οικονομικό κόστος.
Με βάση τα ανωτέρω η Γαλλίδα ευρωβουλευτής ρωτάει την Κομισιόν, πώς θα αποτρέψει μελλοντικές αυξήσεις τιμών για τους Ευρωπαίους καταναλωτές αλλά και πώς θα αντιμετωπίσει τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών για βασικά προϊόντα όπως τα ζυμαρικά, το αλεύρι και το ψωμί.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr