Αυτή η πρόβλεψη έγινε αφού το bitcoin έχει πέσει κατά σχεδόν 20% φέτος και αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε από την χώρα να σταματήσει να χρησιμοποιεί το κρυπτονόμισμα ως νόμισμα πληρωμών και συναλλαγών.
“Η γιγαντιαία αύξηση της τιμής του είναι θέμα χρόνου” είπε ο Bukele στο Twitter. Εστίασε την άποψή του στο ανώτατο όριο προσφοράς του Bitcoin και στην εκτίμησή του ότι υπάρχουν 50 εκατομμύρια εκατομμυριούχοι στον κόσμο.
“Φανταστείτε όταν ο κάθε ένας από αυτούς αποφασίσει ότι πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα bitcoin. Αλλά θα μπορούν να υπάρχουν πάντα μόνο 21 εκατομμύρια bitcoin. Αυτά δεν αρκούν ούτε για τους μισούς από αυτούς”. Τότε, η προσφορά θα ξεπεράσει τη ζήτηση και το κρυπτονόμισμα θα ανέβει πάρα πολύ, σύμφωνα με την εκτίμηση του Bukele.
Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ δεν προσδιόρισε, πάντως, πόσο θεωρεί ότι θα αυξηθεί το bitcoin, ούτε τον χρονικό ορίζοντα αυτής της εξέλιξης.
Το πιο μεγάλο κρυπτονόμισμα του κόσμου κατάφερε να αυξηθεί την Δευτέρα στα $38,470 μετά από την πτώση που έχει δει, ύψους 17%, από την αρχή του 2022. Αυτή η πτώση έχει προκληθεί από ένα τεράστιο ξεπούλημα στα κρυπτονομίσματα και σε άλλα ριψοκίνδυνα αγαθά καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται να ανεβάσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεμάτων τα επιτόκια γρήγορα φέτος για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Την Παρασκευή, η Goldman Sachs αύξησε τις προβλέψεις της σχετικά με τις ανόδους των τιμών για το 2022.
Ο Bukele προχώρησε στην υιοθέτηση του bitcoin ως επίσημο νόμισμα στο Ελ Σαλβαδόρ το 2021. Οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες από τον Σεπτέμβριο να δέχονται Bitcoin ως τρόπο πληρωμής για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.
Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) παρότρυνε την χώρα να σταματήσει να χρησιμοποιεί το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα. Το ψηφιακό αγαθό “εμπεριέχει τεράστια ρίσκα για την χρηματοπιστωτική και αγοραστική εντιμότητα, χρηματοοικονομική σταθερότητα και προστασία των καταναλωτών. Μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει πιθανές οικονομικές υποχρεώσεις”, είπε το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ ζητήσε επίσης πιο αυστηρές ρυθμίσεις για το Chivo, το επίσημο ηλεκτρονικό χαρτοφυλάκιο (e-wallet) της χώρας, και εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τα ρίσκα που υπάρχουν όταν εκδίδονται ομόλογα που υποστηρίζονται από bitcoin. Ο Bukele είχε πει πέρυσι ότι το Ελ Σαλβαδόρ στοχεύει να συγκεντρώσει περίπου $1 δισεκατομμύριο μέσω ομολόγων bitcoin.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr