Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ξεκαθάρισε την Κυριακή, ότι το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να αναπτύξει μάχιμα στρατεύματα στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος του, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.
Ερωτηθείς από την τηλεόραση του BBC αν αποκλείει το ενδεχόμενο να σταλούν νατοϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία, αν η Ρωσία εισβάλει, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Δεν έχουμε σχέδια να αναπτύξουμε μάχιμα στρατεύματα στην Ουκρανία ... επικεντρώνουμε στο να παράσχουμε υποστήριξη».
«Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ και το να είσαι ένας ισχυρός και μεγάλης αξίας εταίρος όπως η Ουκρανία. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας.
Από την πλευρά τους, Γαλλία και Βρετανία δηλώνουν πρόθυμες να αναπτύξουν δυνάμεις για να ενισχύσουν την άμυνα των χωρών του ΝΑΤΟ.
Βρετανία
Ειδικότερα, το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρθηκε να αναπτύξει χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες δυνάμεις για να ενισχύσει την άμυνα των χωρών του ΝΑΤΟ στα βόρεια και ανατολικά τους σύνορα.
Οι αναπτύξεις περιελάμβαναν αποστολή δύο πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, αύξηση αριθμού στρατευμάτων και προμήθεια πυραυλικών συστημάτων στην Εσθονία, στα ρωσικά σύνορα, και ανάπτυξη γρήγορων τζετ για να περιπολούν τον ρουμανικό και βουλγαρικό εναέριο χώρο από βάση στην Κύπρο.
Η απόφαση στοχεύει να «στείλει ένα σαφές μήνυμα στο Κρεμλίνο», ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον σε δήλωσή του. «Δεν θα ανεχτούμε την αποσταθεροποιητική δραστηριότητά τους και θα στεκόμαστε πάντα δίπλα στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ απέναντι στη ρωσική εχθρότητα», τόνισε.
Ο Τζόνσον αναμένεται να μιλήσει με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν αυτή την εβδομάδα και να ταξιδέψει στην περιοχή.
Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στο BBC, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είπε ότι είναι «πολύ πιθανό» ότι η Ρωσία εξετάζει την πιθανότητα να εισβάλει στην Ουκρανία. Όταν όμως ρωτήθηκε αν υπάρχει κάποιο σενάριο με βάση το οποίο Βρετανοί στρατιώτες θα σταλούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία, απάντησε: «Αυτό είναι πολύ απίθανο. Το θέμα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχουν όλη τη στήριξη που μπορούμε να τους δώσουμε».
Γαλλία
Παράλληλα, η Γαλλία σκοπεύει να στείλει «πολλές εκατοντάδες» στρατιώτες στη Ρουμανία, στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί.
Η Παρλί είπε επίσης ότι σύντομα τα μέλη του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν την αποστολή μιας δύναμης στη Ρουμανία και «προετοιμαζόμαστε ώστε να είμαστε έτοιμοι τη στιγμή που θα μας ζητηθεί» να αναπτυχθούν οι στρατιώτες «σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους των ευρωπαϊκών χωρών».
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν γνωστοποίησε από την πλευρά του, μέσω του Twitter, ότι θα βρίσκεται στην Ουκρανία στις 7 και 8 Φεβρουαρίου μαζί με τη Γερμανίδα ομόλογό του, την Αναλένα Μπέρμποκ.
ΗΠΑ
Σημειώνεται πως και οι ΗΠΑ έχουν ήδη θέσει σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Σε δηλώσεις του το Σάββατο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως σύντομα θα στείλει στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη.
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε και επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα αποστολής Αμερικανικών στρατιωτών στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Ρωσία
Η Ρωσία έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας και οι ειδικοί φοβούνται ότι μια ενδεχόμενη εισβολή, θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια νέα εποχή αβεβαιότητας στην Ανατολική Ευρώπη.
Η Ρωσία, ωστόσο, αρνείται επανειλημμένα τις προθέσεις εισβολής που της καταλογίζει η Δύση.
Η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κρίνεται ως ένα πρόσθετο μέσο πίεσης στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ουάσινγκτον ενδέχεται να εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr