Η Bundesbank βασίζει αυτή τη συρρίκνωση στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και στη μειωμένη ζήτηση εξαιτίας της αναζωπύρωσης των φόβων για τον κορονοϊό.
Υπενθυμίζεται ότι η ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης κατέβασε ταχύτητα το φθινόπωρο, καθώς οι ελλείψεις στον εφοδιασμό και τα προβλήματα στη ναυτιλία επηρέασαν τον ισχυρό κλάδο της μεταποίησης, παρόλο που η κατανάλωση διατηρήθηκε σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, οι καταναλωτικές δαπάνες δέχθηκαν πλήγμα στα τέλη του περασμένου έτους, εξαιτίας των φόβων προερχόμενων από την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία ανάγκασε τις επιχειρήσεις να επαναφέρουν περιορισμούς στη δραστηριότητά τους.
«Οι προσαρμογές στη συμπεριφορά και τα περιοριστικά μέτρα που ενεργοποιήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών, ειδικά τον Δεκέμβριο», επισημαίνει στην έκθεσή της η Bundesbank, συμπληρώνοντας ότι «το πραγματικό ΑΕΠ είναι πιθανό να έχει υποχωρήσει ελαφρώς το τελευταίο τρίμηνο του 2021».
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι προοπτικές για το νέο έτος δείχνουν να είναι πιο αισιόδοξες, καθώς σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η ισχυρή αύξηση της παραγωγής των εργοστασίων, η οποία βοηθήθηκε από την υποχώρηση των προβλημάτων στην προσφορά, ώθησε τη δραστηριότητα στη μεταποίηση σε υψηλό πέντε μηνών τον Ιανουάριο.
Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό, ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να βελτιωθούν, ανέφερε η Bundesbank, προειδοποιώντας ότι η αύξηση των τιμών θα μπορούσε να παραμείνει «εξαιρετικά υψηλή» στις αρχές του 2022 λόγω του αυξανόμενου κόστους της ενέργειας και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr