Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι εκτιμήσεις του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) όπως παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, στην οποία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι η οικονομία της Ελλάδας θα υπερβεί τα προ πανδημίας επίπεδα το 2022, χωρίς, ωστόσο, να επιχειρεί ακριβή πρόβλεψη. Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021, οι εκτιμήσεις του CEBR αποκλίνουν κάπως από εκείνες του ΔΝΤ και άλλων διεθνών οργανισμών, καθώς υπολογίζει πως σημείωσε ανάπτυξη 6,5%.
Παράλληλα υπογραμμίζει πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μειώθηκε στο 206,7% του ΑΕΠ από το 211,2% στο οποίο έφτασε το 2020, αλλά θα εξακολουθήσει να αποτελεί μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση ενώ θα προσπαθεί να το περιορίσει και παράλληλα να στηρίξει την οικονομία.
Η εν λόγω δεξαμενή σκέψης, που έχει έδρα το Λονδίνο, υπογραμμίζει πως αν επιμείνει ο πληθωρισμός, οι πολιτικές ηγεσίες θα δυσκολευθούν πολύ να θωρακίσουν τις οικονομίες τους και να αποφύγουν μια νέα διολίσθηση σε ύφεση. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Ντάγκλας Μακ Γουίλιαμς, αντιπρόεδρος του CEBR, επισημαίνει πως «το σημαντικότερο θέμα για τη δεκαετία του 2020 θα είναι το πώς θα αντιμετωπίσουν οι οικονομίες τον πληθωρισμό». Οπως διευκρινίζει ο ίδιος, υπάρχει η ελπίδα πως με μια συγκριτικά ήπια επιβολή πιο περιοριστικής πολιτικής θα ελεγχθεί η κατάσταση, «διαφορετικά ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για νέα ύφεση το 2023 ή το 2024». Οι προβλέψεις του CEBR συνάδουν με εκείνες του ΔΝΤ, που επίσης εκτιμά ότι αν υπολογιστεί σε δολάρια και με τις τρέχουσες τιμές το παγκόσμιο ΑΕΠ θα υπερβεί τα 100 τρισ. δολάρια το 2022.
Η Κίνα
Παράλληλα, σύμφωνα με το CEBR, η οικονομία της Κίνας θα χρειαστεί τελικά περισσότερο χρόνο από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί για να υπερβεί την αμερικανική οικονομία.
Η κινεζική οικονομία θα αναρριχηθεί στην πρώτη θέση στην κατάταξη των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ το 2030. Θα καθυστερήσει εν ολίγοις δύο χρόνια σε σύγκριση με την πρόβλεψη της αντίστοιχης έκθεσης του περασμένου έτους.
Το CEBR εκτιμά, πάντως, πως θα υπάρξουν σύντομα και άλλες ενδιαφέρουσες ανατροπές στις σχέσεις μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, καθώς στη διάρκεια του νέου έτους η οικονομία της Ινδίας, δεύτερη μετά την Κίνα ασιατική οικονομία, θα υπερβεί τη Γαλλία και το αμέσως επόμενο έτος θα αφήσει πίσω της και τη Βρετανία, ανακτώντας τη θέση της ως έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Η Γερμανία
Σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, το CEBR προεξοφλεί πως θα υπερβεί την Ιαπωνία το 2033 και ένα χρόνο αργότερα, το 2034, η Ινδονησία θα καταλάβει την έκτη θέση ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.
Η Ρωσία, τέλος, πρόκειται να ενταχθεί ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου μέσα στο 2036.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr