Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΚΤ, για να αποφευχθεί η πτώση των καθαρών αγορών ομολόγων στην αρχή του β’ τριμήνου του 2022, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε ότι ο ρυθμός των μηνιαίων αγορών στο πλαίσιο του προ-πανδημικού συστήματος QE, που ονομάζεται Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP), θα αυξηθεί στα 40 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και στα 30 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, από τα τρέχοντα επίπεδα των 20 δισ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
Το πρώτο τρίμηνο του 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να πραγματοποιήσει καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP με χαμηλότερο ρυθμό απ’ ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο.
Εν συνεχεία, θα διακόψει τις αγορές μέσω PEPP στα τέλη Μαρτίου του 2022.
Παράλληλα, το ΔΣ αποφάσισε να επεκτείνει τον ορίζοντα επανεπένδυσης για το PEPP. Πλέον, σκοπεύει να επανεπενδύσει σε πληρωμές κεφαλαίου από τίτλους λήξεως που αγοράζονται στο πλαίσιο του PEPP τουλάχιστον έως τα τέλη του 2024. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική μετατροπή του χαρτοφυλακίου PEPP θα γίνει ώστε να αποφευχθεί η παρεμβατικότητα, με στόχο την κατάλληλη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Για να διασφαλιστεί το ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει συνεπής με την σταθεροποίηση του πληθωρισμού, το ΔΣ αποφάσισε επίσης μηνιαίο καθαρό ρυθμό αγοράς ομολόγων, στο πλαίσιο του APP, ύψους 40 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και 30 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο.
Από τον Οκτώβριο του 2022 και μετά, η ΕΚΤ θα σταθεροποιήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του APP με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ, για όσο καιρό κριθεί απαραίτητο. Το ΔΣ αναμένει ότι οι καθαρές αγορές θα τερματιστούν λίγο πριν αρχίσει η τράπεζα να αυξάνει τα βασικά της επιτόκια.
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.
Προς υποστήριξη του συμμετρικού στόχου της για τον πληθωρισμό και σύμφωνα με τη στρατηγική της για τη νομισματική πολιτική, η ΕΚΤ αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή και χαμηλότερα επίπεδα, έως ότου δει τον πληθωρισμό να φτάνει στον στόχο του 2% και εφόσον σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr