Συνοπτικά αναφέρεται στο σχέδιο ότι, η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, των πανδημιών και της παγκόσμιας πείνας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της εξατομικευμένης ιατρικής.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του εγγράφου, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει σημαντικά την παραγωγικότητα, την καινοτομία, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τονίζεται, όμως, ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν ωστόσο να θέτουν κρίσιμα ηθικά και νομικά ερωτήματα.
Τα αυταρχικά καθεστώτα εφαρμόζουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο, την κατασκοπεία, την παρακολούθηση και την κατάταξη των πολιτών τους. Οι κυρίαρχες τεχνολογικές πλατφόρμες τις χρησιμοποιούν για να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες για ένα άτομο από αυτές που κατέχουν οι δημόσιες αρχές ή οι γιατροί, οι δικηγόροι ή οι τραπεζίτες τους.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, αυτό αμφισβητεί την κυριαρχία των εθνικών μας κρατών, τα θεμέλια των δημοκρατικών συστημάτων και τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Το σχέδιο έκθεσης υπογραμμίζει επίσης την πρόκληση της επίτευξης συναίνεσης εντός της παγκόσμιας κοινότητας σχετικά με τα ελάχιστα πρότυπα για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και τις ανησυχίες σχετικά με τη στρατιωτική έρευνα και τις τεχνολογικές εξελίξεις σε οπλικά συστήματα χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη.
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Axel Voss δήλωσε: «Το να είσαι παγκόσμιος ηγέτης σημαίνει να είσαι ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη. Ενώ πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη καταπολεμούνται αποτελεσματικά, η πλειονότητα των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης είναι ακίνδυνη και αποφέρει τεράστια οφέλη στην κοινωνία μας - από πιο αποτελεσματικές μεταφορές και αυξημένη βιωσιμότητα μέχρι την καταπολέμηση ασθενειών και πανδημιών. Έχουμε ακόμη την ευκαιρία να προωθήσουμε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην τεχνητή νοημοσύνη, βασισμένη στις βασικές ηθικές και δημοκρατικές μας αξίες».
Το σχέδιο έκθεσης (και τυχόν τροπολογίες) θα τεθεί σε ψηφοφορία στην επιτροπή τον Μάρτιο του 2022, ακολουθούμενη από συζήτηση και ψηφοφορία στην ολομέλεια τον Μάιο.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr