Η πανδημία είχε ήδη ενισχύσει την φτώχεια, την πείνα και τις ανισότητες διεθνώς, όμως η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και του κόστους στις μεταφορές έχουν οδηγήσει τις τιμές των τροφίμων στα ύψη.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τις αυξήσεις στα τρόφιμα ενίσχυσαν επίσης οι κακές καιρικές συνθήκες και η αύξηση της ζήτησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης τιμών τροφίμων του ΟΗΕ «έπιασε» υψηλό δέκα ετών μέσα στο μήνα, καταγράφοντας το αυξημένο κόστος για τις χώρες που εξαρτώνται σε εισαγωγές για την κάλυψη των αναγκών τους και τη μειωμένη πρόσβαση των φτωχότερων κρατών σε επάρκεια τροφίμων.
Τα στοιχεία αυτά ωθούν όλο και πιο ανοδικά την ακραία πείνα, υποχρεώνοντας την ίδια ώρα τις οικογένειες να κάνουν «πολύ δύσκολες επιλογές για να μπορέσουν να ζήσουν», όπως σχολίασε ο ΟΗΕ.
«Στη Μαγαδασκάρη, ο κόσμος τρέφεται με ακρίδες, ξερά φύλλα και κάκτους για να μπορέσει να επιβιώσει»…, ενώ «στο Αφγανιστάν οι οικογένειες υποχρεώνονται να πουλήσουν τις ανήλικες κόρες τους, από πολύ μικρή ηλικία, για να παντρευτούν» καταγγέλλει ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, εκτελεστικός διευθυντής του WFP.
«Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση. Η ανθρωπότητα μαστίζεται από διαμάχες, από την κλιματική αλλαγή και από την πανδημία κορωνοϊού, που αυξάνουν συνεχώς τα επίπεδα ακραίας φτώχειας» σχολίασε ο κ. Μπίσλεϊ.
Συνολικά τα επίπεδα ακραίας πείνας που πέρυσι υπολογιζόταν ότι έπληττε 42 εκατ. ανθρώπους, έχει ανέβει στα 45 εκατ. με σταθερά ανοδική τάση.
Το 2019, πριν και την πανδημία, όσοι ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας δεν ξεπερνούσαν τα 27 εκατ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr