Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχολιάζοντας την έκθεση, «από τα βάθη των ωκεανών μέχρι τις κορυφές των βουνών, τα οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο καταστρέφονται».
Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι τα χρόνια από το 2015 ως το 2021 θα καταγραφούν ως τα επτά θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί από τότε που ξεκίνησαν να υπάρχουν αρχεία, με τον WMO να σημειώνει ότι ο πλανήτης οδεύει προς ένα «αχαρτογράφητο έδαφος».
Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη εξαιτίας των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου απειλεί με «μακροπρόθεσμες συνέπειες τις σημερινές και τις μελλοντικές γενεές».
Ανησυχητικά τα στοιχεία του 2021
Τα στοιχεία των πρώτων εννέα μηνών του χρόνου δείχνουν ότι το 2021 ήταν πιθανόν μεταξύ της πέμπτης και έβδομης θερμότερης χρονιάς που έχει καταγραφεί παρά τις ψυχρές επιπτώσεις από το φαινόμενο Λα Νίνια που προκάλεσε πτώση θερμοκρασιών στις αρχές του χρόνου.
Ο WMO διαπίστωσε ότι η μέση θερμοκρασία για το 2021 ήταν περίπου 1,09 βαθμοί Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και η μέση θερμοκρασία κατά την τελευταία 20ετία (2002-2021) για πρώτη φορά ξεπέρασε το συμβολικό ανώτατο όριο του ενός βαθμού Κελσίου πάνω από τα επίπεδα του 19ου αιώνα, όταν οι άνθρωποι ξεκίνησαν να καίνε ορυκτά καύσιμα σε βιομηχανική κλίμακα.
Ο Γκουτέρες τόνισε ότι «η COP26 θα πρέπει να αποτελέσει ένα σημείο καμπής για τους ανθρώπους και για τον πλανήτη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr