Σε αυτή γίνεται έκκληση για «ουσιαστική και αποτελεσματική δράση» ώστε η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου, αλλά φαίνεται ότι οι «σκληρές» αποφάσεις μεταφέρονται στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη, όπου και θα μεταβούν απευθείας οι περισσότεροι από τους ηγέτες του G20.
Η διακήρυξη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα ισχύοντα εθνικά σχέδια για τους τρόπους μείωσης των εκπομπών θα πρέπει να ενισχυθούν «αν είναι απαραίτητο», ενώ περιλαμβάνει και την δέσμευση για την κατάργηση της χρηματοδότησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το τέλος του χρόνου.
Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη αναφορά για τον χρονικό ορίζοντα του 2050, δηλαδή την καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών άνθρακα.
Υποσχέσεις χωρίς χρονικό ορίζοντα
Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «αναγνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον 1,5 βαθμό Κελσίου είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τους 2 βαθμούς. Η διατήρηση του 1,5 βαθμού Κελσίου σύντομα απαιτεί ουσιαστικές και αποτελεσματικές ενέργειες και δέσμευση από όλες τις χώρες».
Οι ηγέτες αρκέστηκαν να αναγνωρίσουν την ζωτική σημασία της επίτευξης μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα μας, ενώ υπάρχει μια δέσμευση για την κατάργηση της χρηματοδότησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς, όμως, να ορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία για την κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα αναφέροντας ότι αυτή θα γίνει «το συντομότερο δυνατό».
Ακόμα, οι ηγέτες της G20 δεν όρισαν συγκεκριμένη ημερομηνία για την κατάργηση της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων λέγοντας ότι θα προσπαθήσουν να το επιτύχουν «μεσοπρόθεσμα».
Όσον αφορά το μεθάνιο, το οποίο έχει ισχυρότερες αλλά μικρότερης διάρκειας επιπτώσεις σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η διατύπωσή τους είναι αποδυναμωμένη σε σχέση με μια προηγούμενη διακήρυξη, αναφέροντας απλά ότι «προσπαθούμε να μειώσουμε σημαντικά τις συλλογικές εκπομπές μεθανίου». Η διακήρυξη αναγνωρίζει, πάντως, ότι η μείωση εκπομπής μεθανίου «είναι μια από τις πιο γρήγορες, πιο εφικτές και οικονομικά αποδοτικές λύσεις για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής».
Και τώρα η Γλασκώβη
Στη διακήρυξη σημειώνεται επίσης ότι «υπενθυμίζουμε και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση που ανέλαβαν οι ανεπτυγμένες χώρες, στον στόχο της από κοινού διάθεσης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από το 2020 έως το 2025 για την αντιμετώπιση των αναγκών των αναπτυσσόμενων χωρών».
Όπως τονίζουν «είναι πολύ σημαντικό αυτός ο στόχος να επιτευχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα».
Γενικότερα, πάντως, επικρατεί δυσαρέσκεια ότι ουσιαστικά δεν έγινε κάποιο βήμα πίεσης προς τις πιο ρυπογόνες χώρες να επιταχύνουν τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα.
Και τα βλέμματα, πλέον, στρέφονται στη Γλασκώβη...
Ντράγκι: «Να κριθούμε για όσα θα κάνουμε, όχι για όσα λέμε»
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, κατά την ολοκλήρωση των εργασιών του G20 τόνισε: «Θέλουμε να κριθούμε για όσα θα κάνουμε, όχι για όσα λέμε. Είμαστε περήφανοι για τα αποτελέσματα που πετύχαμε, αλλά είναι μόνον η αρχή».
Και συνέχισε: «Αποφασίσαμε να αφήσουμε πίσω μας τον άνθρακα, με την λήξη των χρηματοδοτήσεων των κέντρων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα εντός του 2021».
Ακόμα ευχήθηκε «η διάσκεψη της Γλασκώβης για το κλίμα που ξεκινά σήμερα, να εξελιχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την διάσκεψη «μια απόλυτη, εξαιρετική επιτυχία» και πρόσθεσε: «Τα τελευταία χρόνια οι χώρες του G20 δεν εργάζονταν σε τόσο στενή επαφή. Τώρα, όμως, άλλαξε κάτι. Και αναφέρομαι σε θέματα όπως είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού, των ανισοτήτων, οι νέες προκλήσεις.
Τα σημερινά αποτελέσματα είναι συνέπεια προσπαθειών που διήρκεσαν έναν ολόκληρο χρόνο, και οδήγησαν στην έγκριση της κατώτατης διεθνούς φορολόγησης, στην αύξηση της διάθεσης εμβολίων κατά της covid 19 για τις φτωχότερες χώρες, στην στενότερη επαφή της χρηματοοικονομικής πραγματικότητας με τις ανάγκες του τομέα της υγείας».
Επίσης υπογράμμισε ότι «σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, θέλω να τονίσω ότι είναι η πρώτη φορά που δεσμευόμαστε να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, στον ενάμιση βαθμό, με την ανάληψη συγκεκριμένων και βραχυπρόθεσμων πρωτοβουλιών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr