Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, την ανοικτή στήριξή τους εξέφρασαν μεταξύ των άλλων οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Γαλλία και η Νότια Κορέα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «η διεθνής κοινότητα, χάρη στη συμφωνία για την κατώτατη διεθνή φορολόγηση, θα στηρίξει τους ανθρώπους, φροντίζοντας ώστε οι επιχειρήσεις να συμβάλουν με το ποσοστό που τους αναλογεί».
Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πολλές χώρες εξέφρασαν τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία της ιταλικής προεδρίας της G20 με στόχο τη δημιουργία επιχειρησιακής δύναμης για την υγεία και την οικονομία, η οποία θα ευνοήσει μια στενότερη συνεργασία των δύο αυτών τομέων. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια των εργασιών ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, αναφέρθηκε αναλυτικά στη σημασία της πρωτοβουλίας αυτής.
Στο 15% το ελάχιστο για τις πολυεθνικές
Η συμφωνία για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο εγγυάται δίκαιους, σύγχρονους και αποτελεσματικούς φορολογικούς κανόνες, οι οποίοι είναι επίσης θεμελιώδεις για την ενθάρρυνση των επενδύσεων και της ανάπτυξης.
Με 136 μέλη του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης - OECD) που αντιπροσωπεύουν περίπου το 94% του παγκόσμιου ΑΕΠ, επιτεύχθηκε μια διεθνής συμφωνία.
Ο πρώτος πυλώνας της συμφωνίας προβλέπει την ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων των μεγαλύτερων και πιο κερδοφόρων πολυεθνικών εταιρειών. Το 25% των κερδών (που υπερβαίνει το 10% των εσόδων) κατανέμεται σε δικαιοδοσίες αγοράς όπου τέτοιες εταιρείες υπερβαίνουν ένα σημαντικό όριο εσόδων.
Ο δεύτερος πυλώνας εισάγει μια ελάχιστη πραγματική φορολογία 15% παγκοσμίως (Global Minimum Tax) για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, σε κάθε δικαιοδοσία στην οποία δραστηριοποιούνται.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr