Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Pfizer ή της Moderna έχουν μόλις 1/3 πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.
Η έρευνα έλαβε το ιατρικό ιστορικό περισσότερων από 11 εκατομμύρια Αμερικανών, τους οποίους οι ερευνητές ακολούθησαν από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2021, καταγράφοντας θανάτους και τα αίτιά τους. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, περίπου 6 εκατομμύρια άτομα του δείγματος έκαναν εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Οι ερευνητές διαχώρισαν αυτούς που πέθαναν εμβολιασμένοι και αυτούς που πέθαναν ανεμβολίαστοι και, αφού απέκλεισαν τους θανάτους που οφείλονταν στον covid-19, και μελέτησαν δημογραφικά χαρακτηριστικά όπως η ηλικία και το φύλο, διαπίστωσαν ότι αυτοί που είχαν εμβολιαστεί είχαν πολλές περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν. Ειδικά αυτοί που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer ή της Moderna είχαν ποσοστό θνητότητας από αιτία άλλη από τον κορονοϊό μόλις 0,35%. Όσοι δεν είχαν κάνει εμβόλιο είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες θανάτου της τάξης του 1,11%.
Το εμβόλιο ως γενικότερη... ασπίδα
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι ένα εμβόλιο που είναι σχεδιασμένο να προστατεύει από μια ασθένεια μπορεί να προστατεύσει και από άλλες αιτίες θανάτου. Αν και η εποχική γρίπη ευθύνεται περίπου για το 5% των θανάτων τον χειμώνα, διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από άλλη αιτία.
Μια εξήγηση είναι ότι τα άτομα που εμβολιάζονται είναι συνήθως υγιέστερα από αυτά που το αποφεύγουν. Γενικότερα, τα άτομα που εμβολιάζονται επενδύουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια στην προστασία του εαυτού τους και δεν ρισκάρουν την υγεία τους. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι στη έρευνα για το εμβόλιο του κορονοϊού, όλοι οι ανεμβολίαστοι είχαν κάνει το εμβόλιο της γρίπης την τελευταία διετία.
Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που διαχωρίζουν τα δύο αυτά γκρουπ. Σε αρκετά άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα συστήνεται να μην κάνουν το εμβόλιο και κατά συνέπεια στο γκρουπ των ανεμβολίαστων υπήρχαν έτσι κι αλλιώς άτομα με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επίσης, οι ανεμβολίαστοι έχουν έναν λόγο παραπάνω να αποφύγουν μια επίσκεψη στον γιατρό αν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, φοβούμενοι μήπως κολλήσουν τον ιό στο ιατρείο ή το νοσοκομείο. Αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο σε περιπτώσεις όπως του καρκίνου ή ενός καρδιακού προβλήματος που λόγω των συνθηκών μπορεί να διαγνωστούν όταν θα είναι πλέον αργά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr