«Αυτό που επιδιώκουμε είναι η επίτευξη μιας λύσης που θα οδηγεί σε ένα κράτος πλήρως απαλλαγμένο από εξαρτήσεις τρίτων ή και την όποια κηδεμόνευση, μέσα από πρόνοιες που δεν συναντώνται σε κανένα Σύνταγμα κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Μιας λύσης που θα σέβεται την αξιοπρέπεια αλλά και την ταυτότητα και των δύο Κοινοτήτων και θα τους δίνει το δικαίωμα ελεύθεροι και ανεξάρτητοι να καθορίζουν τη μοίρα τους σε συνθήκες ασφάλειας σταθερότητας και αρμονικής συμβίωσης όπως επιτάσσει και η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης.
«Ούτε παραγνωρίζουμε, ούτε υποτιμούμε τις δυσκολίες, αλλά αυτό που θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι ότι διακόσια χρόνια μετά από την Επανάσταση του 1821, έχοντας ως παρακαταθήκη το όραμα των Ελλήνων για μία ελεύθερη, κυριαρχική και ανεξάρτητη πατρίδα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την εξόφληση του χρέους και της οφειλής που έχουμε απέναντι στους ήρωες, απέναντί στις απελθούσες, τις παρούσες, αλλά και τις μέλλουσες γενιές του τόπου», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.
Το αποκορύφωμα της τουρκικής αδιαλλαξίας
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα λέγοντας: «Εδώ και 47 χρόνια, αυτό που καταγράφεται είναι οι αδιάλλακτοι και αμετάβλητοι στόχοι της Τουρκίας, μέσα από τις αξιώσεις που προβάλλει, να επιτύχει λύση που θα της επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο και την μετατροπή της Κύπρου σε δικό της προτεκτοράτο».
«Στόχοι που επιμαρτυρούνται σε πρώτη φάση από τον πλήρη έλεγχο του υποτελούς μορφώματος του κατεχόμενου εδάφους, μέσα από την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα, την ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας, την οικονομική εξάρτηση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και των εξόφθαλμων, πλέον, παρεμβάσεων στην πολιτική, οικονομική, θρησκευτική και πολιτιστική ζωή των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.
Σημείωσε πως «αποκορύφωμα της αδιαλλαξίας της Τουρκίας αποτελούν οι νέες της αξιώσεις με εγκατάλειψη της βάσης λύσης και την αξίωση της δημιουργίας δύο ανεξάρτητων κρατών, τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους με την αλλοίωση του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, την πρόσφατη παραχώρηση 145 τετραγωνικών χιλιομέτρων ελληνοκυπριακής γης στον Τουρκικό στρατό για περαιτέρω στρατικοποίηση αλλά και τις συνεχείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης, με παράνομες επεμβάσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο Κυπριακός Ελληνισμός συνέβαλε στη δημιουργία του ελληνικού κράτους
Για τη συμμετοχή των Ελληνοκυπρίων στην εθνική παλιγγενεσία του 1821 ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ήταν αθρόα και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ενώ ο Ελληνικός πληθυσμός της Κύπρου την περίοδο εκείνη ανερχόταν σε μόλις 80.000, ο αριθμός των αγωνιστών που έλαβαν μέρος στον εθνικό ξεσηκωμό, εκτιμάται πως ανερχόταν στους 1.000. Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η υλική συνεισφορά των Κυπρίων, με την αποστολή προμηθειών και οικονομικής βοήθειας παρά τη φτώχεια και τις όποιες κακουχίες αντιμετώπιζαν.
«Είναι για αυτό που αισθανόμαστε περήφανοι, γιατί ο Κυπριακός Ελληνισμός συνέβαλε, στο μέτρο του δυνατού, στη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr