Σημειώνεται ότι οι χώρες της G7 και της G20 είχαν συμφωνήσει νωρίτερα το καλοκαίρι να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν την φοροαποφυγή και να εναρμονίσουν τους φορολογικούς κανόνες σε διεθνές επίπεδο.
Το σχέδιο, εάν εφαρμοστεί, θα υποχρέωνε τις πολυεθνικές να πληρώνουν φόρο όπου δραστηριοποιούνται – όχι μόνο όπου έχουν την έδρα τους – και θα επέβαλε ένα ελάχιστο εταιρικό ποσοστό 15%. Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας έχει ένα από τα πιο ελκυστικά ποσοστά για εταιρείες στον κόσμο με 12,5% και, μέχρι τώρα, αρνιόταν να συμμετάσχει στο σχέδιο.
Το Δουβλίνο υπερασπιζόταν μέχρι σήμερα σθεναρά το χαμηλό ποσοστό, υποστηρίζοντας ότι ήταν ένα εργαλείο για την προσέλκυση επιχειρήσεων σε μια μικρή οικονομία.
Ωστόσο, το βράδυ της Πέμπτης το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε αύξηση από 12,5% σε 15% του φόρου εταιρειών για εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ. Η είδηση επιβεβαιώθηκε αργότερα από τον υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας, Πασκάλ Ντόνοχιου.
«Εισερχόμενοι σε αυτή τη συμφωνία, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν 140 χώρες που εμπλέκονται σε αυτή τη συμφωνία και πολλές έπρεπε να κάνουν συμβιβασμούς» σημείωσε ο κ. Ντόνοχιου.
«Αλλά πιστεύω επίσης ότι η συμφωνία την οποία υπέγραψε σήμερα η κυβέρνηση είναι ισορροπημένη και συνιστά έναν δίκαιο συμβιβασμό που αντανακλά τα συμφέροντα και τις προτάσεις πολλών χωρών που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της ιρλανδικής κυβέρνησης, η συμφωνία θα στοιχίσει στην κυβέρνηση από 800 εκατ. ώς και 2 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr