Στην ερώτηση του ο Αυστριακός ευρωβουλευτής, είχε επισημάνει ότι, οι καταιγίδες και οι βροχοπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, οδήγησαν σε καταστροφικές πλημμύρες σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, με αποτέλεσμα, χιλιάδες πολίτες να αναγκασθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και κάποιοι να μην μπορούν να επιστρέψουν.
Ρωτούσε ποια συγκεκριμένα μέτρα έχουν ληφθεί στον τομέα της πολιτικής προστασίας καθώς και ποιες χώρες έλαβαν βοήθεια και πόση.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου Lenarčič:
«Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης (ERCC) συντόνισε τη βοήθεια της ΕΕ στο Βέλγιο μετά από αίτημα βοήθειας ως απάντηση στις πλημμύρες. Μέσα σε λίγες ώρες, επτά κράτη μέλη κινητοποίησαν βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ (UCPM). Η Αυστρία, η Γαλλία και η Ιταλία ανέπτυξαν περισσότερους από 150 πρώτους ανταποκριτές, περισσότερα από 30 σκάφη διάσωσης και δύο ελικόπτερα.
Η Επιτροπή κάλυψε το 75% του κόστους μεταφοράς.
Η υπηρεσία διαχείρισης έκτακτης ανάγκης Copernicus παρείχε δορυφορικούς χάρτες στο Βέλγιο, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, για να υποστηρίξει τις εκτιμήσεις ζημιών.
Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ μπορεί να καλύψει το κόστος των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης και ανάκτησης από τις δημόσιες αρχές. Μπορεί να κινητοποιηθεί μετά από αίτηση της πληγείσας χώρας που αποδεικνύει ότι η συνολική άμεση ζημία υπερβαίνει είτε το 0,6% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματός της είτε το 1,5% του μέσου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των πληγέντων περιοχών.
Μέχρι στιγμής, κανένα κράτος μέλος δεν έχει υποβάλει αίτημα.»
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr