Σχεδόν το 60% των νέων που ερωτήθηκαν δήλωσαν πολύ ανήσυχοι ή εξαιρετικά ανήσυχοι για το θέμα αυτό.
Πάνω από το 45% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τα συναισθήματα για το κλίμα επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.
Τα τρία τέταρτα δήλωσαν ότι θεωρούσαν το μέλλον τρομακτικό. Πάνω από τους μισούς (56%) δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη.
Τα δύο τρίτα ανέφεραν ότι αισθάνονταν θλίψη, φόβο και άγχος. Πολλοί ένιωσαν φόβο, θυμό, απόγνωση, θλίψη και ντροπή - αλλά και ελπίδα.
Ένας 16χρονος είπε: «Είναι διαφορετικό για τους νέους-για εμάς, η καταστροφή του πλανήτη είναι προσωπική».
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 10 χώρες και διεξήχθη από το Bath University σε συνεργασία με πέντε πανεπιστήμια. Χρηματοδοτήθηκε από την καμπάνια και την ερευνητική ομάδα Avaaz. Ισχυρίζεται πως είναι η μεγαλύτερη έρευνα τέτοιου είδους με απαντήσεις από 10.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 16 και 25 ετών.
Πολλοί από τους ερωτηθέντες θεωρούν ότι δεν έχουν μέλλον, ότι η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη και ότι οι κυβερνήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν επαρκώς.
Πολλοί αισθάνονται προδομένοι, αγνοημένοι και εγκαταλειμμένοι από τους πολιτικούς και τους ενήλικες.
Οι ερευνητές λένε ότι οι νέοι απορούν με την αποτυχία των κυβερνήσεων να δράσουν. Λένε ότι οι περιβαλλοντικοί φόβοι «επηρεάζουν βαθιά τεράστιο αριθμό νέων ανθρώπων».
Το χρόνιο άγχος για την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζουν, αυξάνει τον κίνδυνο ψυχικών και σωματικών προβλημάτων. Και αν επιδεινωθούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, θα ακολουθήσουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι νέοι επηρεάζονται ιδιαίτερα από τους φόβους για την κλιματική αλλαγή επειδή αυτοί οι φόβοι αναπτύσσονται τόσο ψυχολογικά, κοινωνικά, και σωματικά.
Η επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, Caroline Hickman από το Πανεπιστήμιο Bath, δήλωσε στο BBC News: "Αυτό δείχνει ότι το οικολογικό άγχος δεν είναι μόνο για την καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά συνδέεται άρρηκτα με την αδράνεια της κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή. Οι νέοι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και προδομένοι από τις κυβερνήσεις.
"Δεν μετράμε μόνο πώς αισθάνονται, αλλά τι σκέφτονται. Τέσσερις στους 10 διστάζουν να κάνουν παιδιά.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να ακούσουν την επιστήμη και να μην παθολογήσουν τους νέους που νιώθουν άγχος».
Οι συντάκτες της έκθεσης, που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Lancet Planetary Health, λένε ότι τα επίπεδα άγχους φαίνεται να είναι τα μεγαλύτερα σε χώρες όπου οι κυβερνητικές πολιτικές για το κλίμα θεωρούνται οι πιο αδύναμες.
Υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία στον παγκόσμιο νότο. Το πιο ανήσυχο πλούσιο έθνος ήταν η Πορτογαλία, η οποία έχει δει επανειλημμένες πυρκαγιές.
Ο Τομ Μπερκ από το think tank e3g είπε στο BBC News: "Είναι λογικό για τους νέους να είναι ανήσυχοι. Δεν διαβάζουν μόνο για την κλιματική αλλαγή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης - την παρακολουθούν να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια τους".
Οι συγγραφείς της έρευνας πιστεύουν ότι η αποτυχία των κυβερνήσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή μπορεί να οριστεί ως σκληρότητα σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έξι νέοι έχουν πάει ήδη την κυβέρνηση της Πορτογαλίας στα δικαστήρια για να υποστηρίξουν αυτήν την θέση.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Kantar στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία, την Ινδία, τις Φιλιππίνες και τη Νιγηρία. Και είναι υπό αξιολόγηση για να τεθεί σε ανοιχτή πρόσβαση.
Οι νέοι ρωτήθηκαν την άποψή τους σχετικά με τις ακόλουθες δηλώσεις:
■ Οι άνθρωποι έχουν αποτύχει να φροντίσουν τον πλανήτη: 83% συμφώνησαν παγκοσμίως, και 80% στο Ηνωμένο Βασίλειο
■ Το μέλλον είναι τρομακτικό: 75%, Ηνωμένο Βασίλειο: 72%
■ Οι κυβερνήσεις αμελούν τους νέους: 65%, Ηνωμένο Βασίλειο: 65%
■ Μπορείτε να εμπιστευτείτε τις κυβερνήσεις: 31%, Ηνωμένο Βασίλειο: 28%
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι συγκινήθηκαν από την κλίμακα της αγωνίας. Ένας νέος είπε: «Δεν θέλω να πεθάνω, αλλά δεν θέλω να ζω σε έναν κόσμο που δεν νοιάζεται για τα παιδιά και τα ζώα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr