Τονίζεται ότι, οι κοινότητες που επιθυμούν να διατηρήσουν έναν πλανόδιο τρόπο ζωής, αντιμετωπίζουν συχνά σοβαρή έλλειψη χώρων υποδοχής, η οποία δημιουργεί επίσης ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και υπερπληθυσμό, ενώ αποτελεί πηγή έντασης με τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, «ο αντι-τσιγγάνικος και ο αντι-νομαδισμός βρίσκονται συχνά στη ρίζα αυτών των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αντί για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων, «οι τοπικές αρχές συχνά τις χρησιμοποιούν ως πρόσχημα είτε για να μην λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση αυτών των παραβιάσεων είτε για να πραγματοποιήσουν αναγκαστικές εξώσεις».
Με το ψήφισμά της, η Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη, να εντοπίσουν τις ανάγκες στέγασης και διαμονής των Ρομά και των ταξιδιωτών και να διερευνήσουν όλα τα μέτρα που θα τους επέτρεπαν να έχουν πρόσβαση σε στέγαση, συμπεριλαμβανομένων μέτρων όπως η νομιμοποίηση υφιστάμενων κατοικιών, συμπεριλαμβανομένων των τροχόσπιτων.
Οι εξαναγκαστικές εξώσεις θα πρέπει να τερματιστούν και, ιδίως, οι εξώσεις «μόνο ως έσχατη λύση» θα πρέπει να εφαρμοστούν, θα πρέπει να δοθεί επαρκής ειδοποίηση και να προσφερθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους μια κατάλληλη λύση επένδυσης.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εφαρμογή του δικαιώματος των Ρομά και των ταξιδιωτών σε αξιοπρεπή στέγαση απαιτεί ευρύτερα μέτρα στήριξης, η επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι η εθνική νομοθεσία θα ενσωματώσει πλήρως τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσον αφορά το δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγαση, ιδίως την πρόληψη των αναγκαστικών εξώσεων, και θα κατοχυρώσει το δικαίωμα να ζουν σε μια πλανόδια κατοικία.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr