Όπως προκύπτει από χθεσινή απάντηση της Επιτρόπου Jourová, η Κομισιόν προσπέρασε την επίκληση των μεμονωμένων «καταγγελιών» του έλληνα ευρωβουλευτή, επεσήμανε ότι δημοσιογράφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με διάφορες απειλές και επιθέσεις σε αρκετά κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και αποκάλυψε ότι:
- Βρίσκεται στα «σκαριά» έκθεση της Επιτροπής για το 2021 για το κράτος δικαίου, που θα αναλύσει, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις στα κράτη μέλη όσον αφορά την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα της ρυθμιστικής αρχής των μέσων ενημέρωσης, τη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος, τη νομοθεσία για την κρατική διαφήμιση, και θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις που σχετίζονται με την πανδημία COVID και την προστασία των δημοσιογράφων.
Ακολουθούν, ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου και η γραπτή ερώτηση του Στέλιου Κούλογλου, προς εξαγωγή των απαραίτητων συμπερασμάτων
Απάντηση της αντιπροέδρου κ. Jourová εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (23.7.2021)
Για να ευδοκιμήσει η δημοκρατία, τα ελεύθερα και πολυφωνικά μέσα ενημέρωσης είναι ουσιαστικής σημασίας. Όπως επιβεβαιώνουν τα πορίσματα της έκθεσης του 2020 για το κράτος δικαίου, δημοσιογράφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με διάφορες απειλές και επιθέσεις σε αρκετά κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η Επιτροπή επεξεργάζεται μέτρα που έχουν εξαγγελθεί στο σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των δημοσιογράφων, να αντιμετωπιστούν οι καταχρηστικές πρακτικές προσφυγής στη δικαιοσύνη σε βάρος τους και να αυξηθούν οι ευκαιρίες χρηματοδότησης της Ένωσης, μεταξύ άλλων για την ερευνητική δημοσιογραφία. Επίσης, η Επιτροπή διερευνά τη δυνατότητα περαιτέρω νομοθέτησης στον εν λόγω τομέα μέσω της «πράξης για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης».
Η Επιτροπή γνωρίζει τις επιπτώσεις που έχει η πανδημία COVID στα κράτη μέλη. Εναπόκειται κυρίως στα κράτη μέλη να αποφασίζουν σχετικά με τους τρόπους πληρωμής στα μέσα ενημέρωσης για ενημερωτικές εκστρατείες που σχετίζονται με τη νόσο COVID. Ωστόσο, στο σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, η Επιτροπή υπογράμμισε τη σημασία που έχει η εφαρμογή κανόνων διαφάνειας και δίκαιων κριτηρίων για την κατανομή των κρατικών διαφημίσεων. Στην έκθεση του 2020 για το κράτος δικαίου επισημαίνεται ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη εξέφρασαν ορισμένες ανησυχίες όσον αφορά τη διαφάνεια της κατανομής των κρατικών διαφημίσεων που σχετίζονται με την πανδημία. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις, η Επιτροπή επέμεινε ότι η στήριξη στον τομέα των μέσων ενημέρωσης θα πρέπει να παρέχεται με τρόπο που να σέβεται και να προάγει την ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης.
Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης σε όλα τα κράτη μέλη. Η έκθεση της Επιτροπής του 2021 για το κράτος δικαίου θα αναλύσει, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις στα κράτη μέλη όσον αφορά την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα της ρυθμιστικής αρχής των μέσων ενημέρωσης, τη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος, τη νομοθεσία για την κρατική διαφήμιση, και θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις που σχετίζονται με την πανδημία COVID και την προστασία των δημοσιογράφων.
Στέλιος Κούλογλου 21 Απριλίου 2021
Στις 19 Απριλίου, δημοσιογράφος της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης κατήγγειλε επανειλημμένη λογοκρισία σε έρευνές της, με αποκορύφωμα εκπομπή που είχε θέμα τη λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγραφεί σε ενημερωτικές εκπομπές, όπως π.χ. για τους καταυλισμούς των προσφύγων, ακόμη και σε καλλιτεχνικά έργα. Στις 16 Απριλίου, δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ζήτησαν με κοινοβουλευτική παρέμβαση εξηγήσεις για τη μετάδοση σατυρικού τραγουδιού σε ψυχαγωγική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης.
Στις 19 Απριλίου, στην ετήσια έκθεσή τους, οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσαν την πτώση της Ελλάδας στην 70ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην ελευθερία του Τύπου, επισημαίνοντας περιστατικά βίας και συλλήψεων σε βάρος δημοσιογράφων. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις επιλεκτικές κυβερνητικές χρηματοδοτήσεις: «Η ερευνητική δημοσιογραφία και τα επικριτικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, είτε αποκλείστηκαν, είτε τους δόθηκε δυσανάλογα μικρό μερίδιο της διαφήμισης από τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ της αμφιλεγόμενης δημόσιας καμπάνιας για τον κορονοϊό» Η παραπάνω επιλογή παραβιάζει και τους κανόνες του ανταγωνισμού. Μάλιστα, στη λίστα χρηματοδότησης περιλαμβανόταν και η δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Οι παραπάνω πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης συμβαδίζουν με τις ευρωπαϊκές αξίες για την ελευθερία των ΜΜΕ;
Τι προτίθεται να πράξει για να αποκατασταθούν οι συνθήκες ανταγωνισμού
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr