Στην ερώτηση της, ωστόσο, η ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι:
- Σοβαρότατα ζητήματα για την εποπτεία και λειτουργία των ΜΜΕ, εγείρονται στο πλαίσιο προανακριτικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, που διερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Νίκου Παππά σε συνάρτηση με τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών.
-Στην κατάθεσή του, ο μάρτυρας Χρήστος Καλογρίτσας αναφέρεται σε μεθοδευμένο στήσιμο της εφημερίδας Documento, φίλα προσκείμενης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον κάνει λόγο για σπίλωση από την ίδια εφημερίδα της συζύγου του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργού. Ο μάρτυρας καταθέτει ότι «μόνο από τον Παππά έπαιρνα εντολές». Σύμφωνα με την ίδια κατάθεση, ο τότε αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς καταγγέλλεται περαιτέρω για συμμετοχή του στον διαγωνισμό μέσω παρένθετου προσώπου.
Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι η παρούσα ερώτηση αποτελεί συνέχεια της υπ’ αριθ. P-014200/2015 απάντησης της Επιτροπής στην από 28.10.2015 ερώτησή μου περί ευθείας κυβερνητικής παρέμβασης στην ανεξαρτησία του Τύπου μέσω εθνικής φωτογραφικής ρύθμισης που εισήγαγε νέο πλαίσιο αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών μεταφέροντας την αρμοδιότητα έγκρισης από την ανεξάρτητη αρχή στον συγκεκριμένο υπουργό
Στην απάντηση της, όμως, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναλώνεται στην παράθεση των γενικοτήτων περί ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης και της πολυφωνίας τους και στην διαβεβαίωση ότι, η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης, σε όλα τα κράτη μέλη, ιδίως μέσω της ετήσιας έκθεσής της για το κράτος δικαίου.
Ακολουθεί ολόκληρη η ακαταλαβίστικη απάντηση της Επιτρόπου:
Απάντηση της αντιπροέδρου κ. Jourováεξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (14.7.2021)
Η Επιτροπή δεν σχολιάζει τις εν εξελίξει έρευνες στα κράτη μέλη.
Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, η ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και η πολυφωνία τους είναι σεβαστές. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 51 παράγραφος 1 του Χάρτη, αυτός εφαρμόζεται μόνον όταν τα κράτη μέλη εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης.
Η ετήσια έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου —η οποία περιλαμβάνει κεφάλαιο για την Ελλάδα— εστιάζεται στην ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων που αφορούν την ανεξαρτησία των αρμόδιων για τα μέσα ενημέρωσης εθνικών αρχών, τη διαφάνεια όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μέσων ενημέρωσης, τις πολιτικές παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων .
Η ενίσχυση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης αποτελεί επίσης βασικό στόχο του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για τη δημοκρατία .
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης σε όλα τα κράτη μέλη, ιδίως μέσω της ετήσιας έκθεσής της για το κράτος δικαίου. Μια πιθανή νέα πρωτοβουλία —ένας «ευρωπαϊκός νόμος για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης»— θα αποσκοπεί στην αύξηση της διαφάνειας, της ανεξαρτησίας και της λογοδοσίας σχετικά με πράξεις που επηρεάζουν τον έλεγχο και την ελευθερία του Τύπου.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr