Οι Κουβανοί διαδηλώνουν σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Αβάνα, φωνάζοντας «Κάτω η δικτατορία!».
Εικόνες στα κοινωνικά μέσα έδειξαν τις δυνάμεις ασφαλείας να συλλαμβάνουν και χτυπούν μερικούς από τους διαδηλωτές.
Οι Κουβανοί έχουν εξοργιστεί από την κατάρρευση της οικονομίας, καθώς και από τους περιορισμούς στις πολιτικές τους ελευθερίες και τον χειρισμό της πανδημίας από τις αρχές.
Οι διαδηλωτές απαιτούν ένα γρηγορότερο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού αφού η Κούβα σημείωσε ρεκόρ περίπου 7.000 ημερήσιων λοιμώξεων και 47 θανάτων την Κυριακή.
Πέρυσι, η σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενη από το κράτος οικονομία της Κούβας συρρικνώθηκε κατά 11%, η χειρότερη πτώση της σε σχεδόν τρεις δεκαετίες. Χτυπήθηκε σκληρά από την πανδημία και τις αμερικανικές κυρώσεις.
Χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης βγήκαν επίσης στους δρόμους αφού ο πρόεδρος βγήκε στην τηλεόραση για να τους παροτρύνει να υπερασπιστούν την επανάσταση - αναφερόμενος στην εξέγερση του 1959 που ξεκίνησε δεκαετίες της κομμουνιστικής κυριαρχίας.
Ο Πρόεδρος Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες ήταν μια πρόκληση από μισθοφόρους που προσλήφθηκαν από τις ΗΠΑ για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.
Η κορυφαία διπλωμάτης των ΗΠΑ για τη Λατινική Αμερική, Τζούλι Τσανγκ, έγραψε στο Twitter: «Ανησυχούμε βαθιά για τις «εκκλήσεις για μάχη» στην Κούβα.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι στέκεται με τον κουβανικό λαό και κάλεσε τους κυβερνητικούς να «ακούσουν τον λαό τους και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του» και όχι τις δικές τους.
"Ο κουβανικός λαός διεκδικεί γενναία θεμελιώδη και οικουμενικά δικαιώματα", δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
«Δεν υπάρχει ελευθερία»
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν από την πόλη του San Antonio de los Baños, νοτιοδυτικά της Αβάνας, αλλά σύντομα εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.
Πολλές μεταδόθηκαν ζωντανά σε κοινωνικά δίκτυα, όπου οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και του προέδρου, και ζητούσαν αλλαγή.
"Αυτή είναι η μέρα. Δεν μπορούμε να το αντέξουμε άλλο πια. Δεν υπάρχει φαγητό, δεν υπάρχουν φάρμακα, δεν υπάρχει ελευθερία. Δεν μας αφήνουν να ζήσουμε. Είμαστε ήδη κουρασμένοι", είπε στο BBC ένας από τους διαδηλωτές, ο οποίος αναγνωρίστηκε μόνο ως Alejandro.
Δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν τους ανθρώπους να αναποδογυρίζουν αυτοκίνητα της αστυνομίας και να λεηλατούν ορισμένα κρατικά καταστήματα που τιμολογούν τα προϊόντα τους σε ξένα νομίσματα. Για πολλούς Κουβανούς, αυτά τα καταστήματα είναι ο μόνος τρόπος για να αγοράσουν βασικά είδη αλλά οι τιμές είναι υψηλές.
Ανάλυση από τη Vanessa Buschschluter, συντάκτη Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, του BBC News Online
Παρόλο που τα πλήθη των διαδηλωτών δεν φαίνονται ιδιαίτερα μεγάλα, η σημασία χιλιάδων Κουβανών που βγαίνουν στους δρόμους σε όλη τη χώρα δύσκολα μπορεί να υπερεκτιμηθεί.
Φωνάζοντας "Ελευθερία!" και "Κάτω ο κομμουνισμός" μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά στο αυστηρά ελεγχόμενο κομμουνιστικό νησί μπορεί εύκολα να σε προσγειώσει στη φυλακή.
Το γεγονός ότι οι άνθρωποι τολμούν να το κάνουν σε μικρές πόλεις όπου μπορούν εύκολα να αναγνωριστούν από τις κομμουνιστικές αρχές δείχνει τα επίπεδα θυμού που τροφοδοτούν αυτές τις διαμαρτυρίες.
Και με τη ζωντανή μετάδοση βίντεο των διαδηλώσεων σε ιστότοπους κοινωνικών μέσων, η κυβέρνηση δυσκολεύεται να κρύψει στοιχεία για τη δυσαρέσκεια.
Ένα βίντεο που ανέβασε ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών που έδειχνε κρατικούς υποστηρικτές να διαδηλώνουν και να φωνάζουν "Αυτοί οι δρόμοι ανήκουν στον Φιντέλ [Κάστρο, τον πρώην Κουβανό επαναστάτη ηγέτη]", απαντήθηκε γρήγορα από κριτικούς της κυβέρνησης που μοιράστηκαν πλάνα από τις διαμαρτυρίες.
Η οικονομία της Κούβας αγωνίζεται. Ο τουρισμός, ένας από τους σημαντικότερους τομείς, έχει καταστραφεί από τους περιορισμούς στα ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid.
Η ζάχαρη, η οποία εξάγεται ως επί το πλείστον, είναι ένα ακόμη βασικό έσοδο για την Κούβα. Αλλά η φετινή συγκομιδή ήταν πολύ χειρότερη από ότι αναμενόταν.
Το μονοπώλιο ζάχαρης της Κούβας, Azcuba, δήλωσε ότι το έλλειμμα ευθύνεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η έλλειψη καυσίμων και η καταστροφή μηχανημάτων που καθιστούσαν δύσκολη τη μεταφορά στη συγκομιδή, καθώς και φυσικοί παράγοντες όπως η υγρασία στα χωράφια.
Ως αποτέλεσμα, τα αποθέματα ξένου νομίσματος της κυβέρνησης έχουν εξαντληθεί, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αγοράσει εισαγόμενα αγαθά για να καλύψει τις ελλείψεις, όπως θα συνέβαινε κανονικά.
Οι ουρές για φαγητό αυξάνονται. Επιπλέον, οι ελλείψεις ρεύματος οδήγησαν σε διακοπές ρεύματος για αρκετές ώρες την ημέρα.
Μερικοί από τους διαδηλωτές τραγούδησαν το Patria y Vida ("Πατρίδα και Ζωή"), ένα ραπ και ρεγκέττον χιτ. Ο τίτλος του παίζει με ένα σύνθημα - Πατρίδα ή Θάνατος - που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950, όταν οι επαναστάτες του αείμνηστου Φιντέλ Κάστρο ανέτρεψαν την κυβέρνηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr