Λίγο πριν αποχωρήσει ο αμερικανικός στρατός από το Αφγανιστάν, στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Ζαρίφ κάλεσε «το λαό και τους πολιτικούς ηγέτες» του Αφγανιστάν να «λάβουν δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας τους», όπως επισημαίνεται σε επίσημη ανακοίνωση, καθώς οι Ταλιμπάν σημειώνουν στρατιωτικές προόδους επί του πεδίου χάρη στην αναδίπλωση των Αμερικανών.
Ενώ οι αφγανικές αντιπροσωπείες συνεδρίαζαν στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα, οι Ταλιμπάν εξαπέλυαν επίθεση εναντίον της Καλά-ι-Νάου, στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν. Πρόκειται για την πρώτη επίθεσή τους εναντίον μιας επαρχιακής πρωτεύουσας από τις αρχές Μαΐου που εξαπέλυσαν τη γενική επίθεσή τους εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.
Η Τεχεράνη φαίνεται ανήσυχη για την επικρατούσα κατάσταση στο Αφγανιστάν, με το οποίο έχει εκτεταμένα σύνορα και από το οποίο έχει υποδεχθεί σε διάστημα ετών εκατομμύρια πρόσφυγες.
Κατά το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Ζαρίφ εξέφρασε τη λύπη του για τα «βλαβερά αποτελέσματα της συνέχισης της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν» και κάλεσε τα μέρη να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαφγανικών διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα, επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας της Καμπούλ στην Τεχεράνη είναι ο Γιουνούς Κανούνι, πρώην αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν, και της αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν ο επικεφαλής των διαπραγματευτών τους Αμπάς Στανικζάι.
Ο κυβερνήτης της Μπαγντίς Χεσαμουντίν Σαμς ανέφερε με SMS που έστειλε στους δημοσιογράφους πως «ο εχθρός μπήκε στην πόλη (σ.σ.: την Καλά-ι-Νάου), όλες οι γύρω περιφέρειες έπεσαν, οι μάχες άρχισαν στην πόλη».
Στη Μόσχα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η κατάσταση στο Αφγανιστάν πρόκειται κατά τα φαινόμενα να επιδεινωθεί γρήγορα και συμπλήρωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τους περιφερειακούς συμμάχους της, αν καταστεί απαραίτητο.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή τη βδομάδα στον πρόεδρο του Τατζικιστάν Εμομάλι Ραχμόν ότι η Μόσχα θα βοηθήσει αυτή τη φτωχή πρώην σοβιετική δημοκρατία να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την έξοδο του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, εφόσον χρειαστεί.
Μάλιστα, ο Ραχμόν έδωσε εντολή να επιστρατευθούν 20.000 έφεδροι προκειμένου να ενισχύσουν τα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν, αφού περισσότεροι από 1.000 αφγανοί στρατιωτικοί διέφυγαν μέσω των συνόρων αυτών μπροστά στην προέλαση των Ταλιμπάν.
«Παρακολουθούμε από κοντά αυτό που συμβαίνει στο Αφγανιστάν, όπου η κατάστση έχει την τάση να επιδεινωθεί γρήγορα, με φόντο μεταξύ άλλων την βιαστική έξοδο των αμερικανικών και άλλων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Λαβρόφ. Ενώ συμπλήρωσε: «Δεν κατάφεραν να επιτύχουν ορατά αποτελέσματα όσον αφορά τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη διάρκεια των δεκαετιών που πέρασαν εκεί»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr