«Οι αγορές των ναρκωτικών επανέλαβαν γρήγορα τις δραστηριότητές τους έπειτα από τις αρχικές αναταράξεις στην αρχή της πανδημίας», αναφέρεται στην ετήσια έκθεσή του το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).
Άλμα 37% καταγράφηκε στις εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για να καλλιεργηθεί η παπαρούνα στο Αφγανιστάν, όπου παράγεται περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου οπίου. Η καλλιέργεια της παπαρούνας του οπίου ήταν συχνά η μόνη επιλογή για αργόσχολους φοιτητές ή εργάτες που είχαν μείνει άνεργοι εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.
Παράλληλα, ο κορονοϊός όξυνε «τις ανισότητες, τη φτώχεια και τα προβλήματα ψυχικής υγείας σε όλο τον κόσμο, παράγοντες που είναι γνωστό ότι ωθούν στη χρήση ναρκωτικών», τονίζεται στο έγγραφο.
Περίπου 275 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο έκαναν χρήση ναρκωτικών πέρυσι, έναντι 269 εκατ. το 2018.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι περισσότερες από τις χώρες ανέφεραν αύξηση της κατανάλωσης κάνναβης στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ υποστηρίζεται ότι οι νέοι θεωρούν την κάνναβη λιγότερο επικίνδυνη για την υγεία, «παρά τις αποδείξεις ότι ενέχει κινδύνους».
Επιπλέον, η μη ιατρική χρήση φαρμακευτικών προϊόντων αυξήθηκε, ενώ η διακοπή της νυκτερινής ζωής ώθησε στη μείωση χρήσης της κοκαΐνης.
Παράλληλα, τα κυκλώματα διανομής, έγιναν περισσότερο «καινοτόμα»: «το λαθρεμπόριο του δρόμου» έδωσε τη θέση του σε «ανέπαφες μεθόδους, όπως η αγορά ονλάιν και οι παραδόσεις μέσω του Ταχυδρομείου, ακόμη και με drone».
Μεταξύ των σπάνιων θετικών εξελίξεων, βρίσκεται και το γεγονός πως η επιφάνεια των φυτειών κόκας μειώθηκε κατά 5% το 2019 χάρη στις προσπάθειες της Κολομβίας, που είναι ο πρώτος παραγωγός κοκαΐνης παγκοσμίως.
Η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε, η οποία χαρακτηρίζεται συντηρητική και βρίσκεται στην εξουσία από το 2018, ενίσχυσε την καταστροφή των φυτειών αυτών, οι οποίες είχαν φτάσει σε έκταση ρεκόρ 1.710.000 στρεμμάτων το 2017.
Βέβαια, η παγκόσμια παραγωγή της κοκαΐνης συνέχισε να καταγράφει ρεκόρ χάρη στη βελτίωση της απόδοσης, φθάνοντας τους 1.784 τόνους το 2019, διπλάσιους απ' ό,τι το 2014, με φόντο τη «διαφοροποίηση των διαύλων προμήθειας στην Ευρώπη» ένα φαινόμενο που «κάνει τις τιμές να υποχωρούν και ντοπάρει την ποιότητα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr