Η εμπιστοσύνη προς τα ΜΜΕ αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ιδίως στη Δυτική Ευρώπη, όπου παραδοσιακά Μέσα με αξιοπιστία ενίσχυσαν τη θέση τους. Ωστόσο, στις ΗΠΑ υπήρχε έντονη αναξιοπιστία που ήταν ιδιαίτερα φανερή στα πολωμένα ΜΜΕ.
Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει ότι τα ΜΜΕ πρέπει να παρουσιάζουν μία ποικιλία απόψεων και πρέπει να είναι ουδέτερα.
“Περάσαμε μία πολύ σκοτεινή περίοδο και ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι ειδησεογραφικές υπηρεσίες είναι αυτές που πολλές φορές βάζουν λίγο φως σε αυτό το σκοτάδι” είπε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Reuters. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει μεγαλύτερη εκτίμηση για τα έμπιστα ΜΜΕ και ότι οι μάζες θέλουν η δημοσιογραφία να είναι πιο ουδέτερη.
Η επιτάχυνση της τεχνολογίας σημαίνει ότι το 73% των ανθρώπων έχουν πρόσβαση στα νέα μέσω των smartphone τους, κάτι το οποίο ήταν 69% το 2020. Πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων για να συζητήσουν τα νέα. Το TikTok χρησιμοποιείται από το 24% των κάτω των 35 ετών με μεγαλύτερα ποσοστά στην Ασία και την Λατινική Αμερική.
Το Facebook είναι το βασικό μέσο μετάδοσης αναληθών νέων αλλά και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Whatsapp παίζουν σημαντικό ρόλο.
Οι τεχνολογικοί γίγαντες, πάντως, εξυπηρέτησαν και διαφωνίες, καλώντας σε διαμαρτυρίες στο Περού, στην Ινδονησία, στη Ταϊλάνδη, στις ΗΠΑ και στη Μιανμάρ.
Τα στοιχεία του Reuters φανερώνουν, επίσης, ότι η ήττα του Nτόναλντ Τράμπ στις εκλογές του 2020 μείωσε το ενδιαφέρον για τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ και δυσαρέστησε, βέβαια, μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αυτοί που ένιωθαν ότι τα νέα ήταν άδικα ήταν περισσότερο οι δεξιοί.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πιο δυσαρεστημένοι είναι οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών, οι μαύροι και οι Ισπανοαμερικάνοι, οι Ανατολικο-Γερμανοί και μερικοί Άγγλοι.
Το συνολικό μήνυμα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν δίκαια και ισορροπημένα νέα, και παρά τα θέματα που έχει ο Τύπος, πολλοί είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να ενημερωθούν σωστά.
“Ενώ η αντικειμενική δημοσιογραφία αμφισβητείται από μερικούς, οι περισσότεροι υποστηρίζουν τα αντικειμενικά νέα”, δήλωσε ο Craig T. Robertson.
“Οι άνθρωποι θέλουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για τους εαυτούς τους”.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr