Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, ο Γκονσάλβες προσέλαβε νέο προσωπικό και εφοδίασε το μπαρ και την κουζίνα προκειμένου να είναι έτοιμοι για την εισροή των επισκεπτών, ιδίως των Βρετανών ταξιδιωτών, έπειτα από το καταστροφικό 2020. Αυτό ήταν προτού η Πορτογαλία αφαιρεθεί απότομα από την πράσινη λίστα χωρών του Ηνωμένου Βασιλείου, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι επέστρεφαν θα έπρεπε να τεθούν σε καραντίνα, κι ενόσω η χώρα άρχισε να μοιάζει με κέντρο φιλοξενίας του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Δέλτα του κορονοϊού.
Στη συνέχεια, η πορτογαλική κυβέρνηση επέβαλε ταξιδιωτικούς περιορισμούς στους κατοίκους της Λισαβόνας για τα σαββατοκύριακα, καθιστώντας δυσκολότερο για τους ντόπιους να ταξιδεύουν στις θερμότερες παραλίες - και σε ξενοδοχεία όπως το Tivoli Marina- στη νότια Πορτογαλία.
«Πριν από τέσσερις εβδομάδες, είχαμε κάνει κράτηση σε πάνω από το 90% των δωματίων μας, αλλά τώρα βρίσκεται πάνω από το 30%», δήλωσε ο διευθυντής του ξενοδοχίου. «Δεν καταλαβαίνω πώς η Πορτογαλία σταμάτησε να είναι ασφαλής από τη μια μέρα στην άλλη».
Ενόσω εκκινεί η θερινή περίοδος για το βόρειο ημισφαίριο και τα ταξιδιωτικά πιστοποιητικά Covid-19 της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται διαθέσιμα, η πορεία της Πορτογαλίας προς την ομαλότητα κινδυνεύει να ανατραπεί από τη μετάλλαξη Δέλτα.
Επικρατεί ένας αγώνας για τη χορήγηση εμβολίων και τον περιορισμό της ταχύτατης εξάπλωσης της μετάλλαξης, με τις χώρες να προσπαθούν να αποφύγουν την προοπτική ενός καλοκαιριού με χαλαρούς περιορισμούς που ξεφεύγουν από την αντίληψή τους.
Ενώ ορισμένες κυβερνήσεις επιθυμούν απεγνωσμένα να βάλουν το σημάδι «Ανοιχτό για επιχειρήσεις», υπήρξε μια ζοφερή αξιολόγηση αυτή την εβδομάδα από τον οργανισμό πρόληψης ασθενειών της ΕΕ.
Όπως ανέφερε, η γρήγορη χαλάρωση των περιορισμών θα μπορούσε να προκαλέσει «σημαντική αύξηση στα καθημερινά κρούσματα, τη νοσηλεία και τους θανάτους». Έως τώρα, η Ευρώπη δεν το βλέπει αυτό και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει πέσει, ωστόσο η πίεση στις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τα μέτρα, μαζί με τον εφησυχασμό, θα μπορούσαν να ανατρέψουν τη μάχη ενάντια στην πανδημία.
Το ζήτημα έχει ήδη φέρει τις χώρες σε αντιπαραθέσεις σχετικά με τις ταξιδιωτικές πολιτικές, καθώς οι ηγέτες ανησυχούν για την εφησυχασμό καθώς και λόγω του ότι ότι η πρόσφατη πρόοδος στον αγώνα κατά της πανδημίας θα μπορούσε να ανατραπεί. Δεδομένης της σημασίας του τουρισμού για χώρες της νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας, η διαφωνία είναι μια ακόμη εκδήλωση του χάσματος Βορρά-Νότου που μαστίζει από καιρό την ΕΕ.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν έχουν επικρίνει χώρες όπως η Ελλάδα για την ελεύθερη αποδοχή επισκεπτών εμβολιασμένων με κινεζικά και ρωσικά εμβόλια που δεν είναι εγκεκριμένα από την ΕΕ.
«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, όπως θα θέλαμε», δήλωσε η Μέρκελ μετά από σύνοδο κορυφής ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή. «Γι’ αυτό το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε σταθερούς τους αριθμούς των μολύνσεων και να επιταχύνουμε τον ρυθμό εμβολιασμού ενώ παραμένουμε προσεκτικοί».
Η μετάλλαξη έχει ήδη καταλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αντιπροσωπεύει σχεδόν όλες τις νέες θετικές περιπτώσεις κορονοϊού, ενώ γίνεται πιο διαδεδομένη και αλλού. Το νέο στέλεχος, αντιπροσώπευε το 15% των νέων κρουσμάτων στη Γερμανία την εβδομάδα έως τις 13 Ιουνίου, σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο της προηγούμενης εβδομάδας. Στην Ιρλανδία και σε τμήματα της Ιταλίας, το ποσοστό είναι τουλάχιστον 20%, ενώ η Λισαβόνα υπερβαίνει το 60%.
Στην Πορτογαλία, η ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση φαίνεται να διχάζει τις επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες δεν μπορούν απλώς να ανοίξουν έναν διακόπτη για να δραστηριοποιηθούν, αντίθετα πρέπει να επενδύσουν χρόνο και χρήμα. Χωρίς τους αναμενόμενους τουρίστες, χάθηκαν οι δαπάνες σε έναν τομέα που ήταν από αυτούς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία το 2020.
Ενώ η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα σε όλη την Ευρώπη φαίνεται αναπόφευκτη, ο πλήρης αντίκτυπός της εξαρτάται από το πόσοη πρόοδο έχουν σημειώσει τα προγράμματα εμβολιασμού, όσο το στέλεχος συνεχίζει να εξαπλώνεται. Στην ΕΕ, η διάθεση έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά από την καταστροφική εκκίνηση των εμβολιασμών, ενώ περίπου 25 εκατομμύρια δόσεις χορηγούνται κάθε εβδομάδα. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος: Περίπου το 30% των ανθρώπων έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ λιγότερα από τους μισούς έχουν λάβει μία δόση μέχρι στιγμής.
Ο ECDC σημείωσε ότι όσοι έλαβαν μόνο την πρώτη δόση είναι πιο ευάλωτοι στη μετάλλαξη σε σύγκριση με άλλες μεταλλάξεις, και οι δεύτερες δόσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό διάστημα.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Martinhal Resorts στο Αλγκάρβε και στις μεγαλύτερες περιοχές της Λισαβόνας, αναφέρει ότι η ομάδα της έχει επανεκκινήσει τις δραστηριότητές της με ιδιαίτερη προσοχή.
«Γνωρίζαμε ότι φέτος θα ήταν ακόμα δύσκολο», σημείωσε. «Πάντα έλεγα ότι θα είναι τέλη του 2021- αρχές του 2022 όταν ο Covid-19 θα είναι πραγματικά υπό έλεγχο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr