Ο David Moore, ο ιδρυτής του Pied à Terre στο Λονδίνο, δήλωσε ότι αποφάσισε να σταματήσει το μεσημεριανό μενού του εστιατορίου για να “συντηρήσει" το εξαντλημένο εργατικό δυναμικό του.
"Αν τους σπρώξω μέχρι θανάτου, σε δύο εβδομάδες, δεν θα έχω εστιατόριο", είπε στο BBC.
Ο κ. Moore είναι ο τελευταίος από πολλούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στον τομέα της φιλοξενίας που εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού.
«Παλεύεις με όλα όσα είχαμε να αντιμετωπίσουμε με τον Covid, και μετά επιστρέφεις και παίρνεις άλλη μια κλωτσιά στα δόντια», είπε ο κ. Moore.
Καθώς η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναδύεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αρκετές βιομηχανίες έχουν αναφέρει έλλειψη προσωπικού, με τις κενές θέσεις εργασίας στο ΗΒ να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.
Ο τομέας της φιλοξενίας έχει πληγεί παραπάνω από ότι οι περισσότεροι, καθώς έπρεπε να σταματήσει τις συναλλαγές κατά τη διάρκεια lockdown και να λειτουργεί υπό αυστηρούς περιορισμούς.
Αυτό οδήγησε στην τοποθέτηση πολλών υπαλλήλων σε αναστολή εργασίας, γεγονός που οδήγησε ορισμένους να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Ο οργανισμός της Βρετανίας UK Hospitality δήλωσε ότι οι σερβιτόροι και οι σεφ έχουν ιδιαίτερη ζήτηση.
Ο εστιάτορας κ. Moore είπε ότι 800 άτομα υπέβαλαν αίτηση για ρόλο ρεσεψιονίστ τον Νοέμβριο του 2020, αλλά έλαβε μόλις επτά απαντήσεις όταν διαφημίστηκε ξανά για τον ρόλο πριν από τρεις εβδομάδες και κανείς δεν εμφανίστηκε στη συνέντευξη.
Ανέφερε ότι οι υψηλότεροι μισθοί ακόμη «δεν τραβάνε τα μάτια» στις διαφημίσεις.
"Δεν ξέρω κανέναν που δεν ψάχνει για επιστάτη κουζίνας", πρόσθεσε.
Ο κ. Moore είπε ότι το Brexit ήταν «σίγουρα ο μεγαλύτερος» παράγοντας των ελλείψεων προσωπικού και είπε ότι ο «παλμός της καρδιάς» της βιομηχανίας φιλοξενίας ήταν «νέα παιδιά» που έρχονταν από το εξωτερικό για να εργαστούν σε εστιατόρια και μπαρ για να αποκτήσουν εμπειρία ζωής και νέες δεξιότητες.
"[Η κυβέρνηση] δεν συνειδητοποιεί το τεράστιο εμπόρευμα που έχουμε από το οποίο μας έχουν αποκλείσει, που κρατά αυτή τη βιομηχανία να κινείται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο", είπε.
Εξήγησε πως πριν από την πανδημία, μόνο τρεις στους 30 εργαζόμενους ήταν Βρετανοί. Το εστιατόριο του σήμερα έχει 12 άτομα.
Ανέφερε ότι μερικοί εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή κατά τη διάρκεια του lockdown επέστρεψαν στις πατρίδες τους και αποφάσισαν να μην επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
“Έχω πολλούς φίλους που λένε ότι ανοίγουν τα εστιατόριατους και περιμένουν τους 18 υπαλλήλους τους να επιστρέψουν και μόνο 12 εμφανίζονται”, δήλωσε ο ιδρυτής του Pied à Terre.
"Δεν λένε τίποτα, επειδή δεν θέλουν να χάσουν το επίδομα αναστολής εργασίας, οπότε δεν αναφέρουν τίποτα μέχρι την τελευταία στιγμή.
Ο Mark Agnew, διευθυντής του Gylly Beach Cafe στο Falmouth της Κορνουάλης, δήλωσε ότι θα κλείνει κάθε Δευτέρα και Τρίτη λόγω έλλειψης προσωπικού.
"Ο κύριος λόγος είναι η σοβαρή έλλειψη εκπαιδευμένων επαγγελματιών σεφ, [και] εκπαιδευμένων στην υποδοχή”, είπε.
"Φαίνεται να υπάρχει μια εθνική κρίση που τώρα αισθανόμαστε τις επιπτώσεις της. Το Brexit είμαι βέβαιος ότι είναι ένας παράγοντας μέσα σε αυτό. Αναμφίβολα ο Covid και το συνεχές lockdown, επίσης.”
Πριν από το Brexit, μεγάλο μέρος του προσωπικού φιλοξενίας και ξενοδοχειακών του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελούταν από εργαζόμενους από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι εργαζόμενοι έχουν εγκατέλειψαν το Ηνωμένο Βασίλειο το 2020 και δεν είναι σαφές εάν θα επιστρέψουν.
Σύμφωνα με το UK Hospitality, 1,3 εκατομμύρια ξένοι εργαζόμενοι έφυγαν από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η Kate Nicholls, διευθύνων σύμβουλος του UK Hospitality, δήλωσε ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού φαίνεται να είναι «πολυετές πρόβλημα» που «επιδεινώθηκε περαιτέρω από πολλούς ξένους εργαζόμενους που δεν επέστρεψαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών είτε λόγω της δυνατότητάς τους να συνεχίσουν την εργασία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο."
Ο προϊστάμενος του Itsu, Julian Metcalfe, δήλωσε ότι οι "νέοι Ευρωπαίοι σεφ" της αλυσίδας τροφίμων "τώρα δυστυχώς όλοι εξαφανίστηκαν" επειδή "δεν τους επιτρέπεται να εισέλθουν στην χώρα”.
Ο κ. Metcalfe είπε ότι υπήρχαν πολλοί λόγοι για την έλλειψη προσωπικού, αλλά ότι το Brexit έθεσε ένα «μακροπρόθεσμο» ζήτημα.
Ο κ. Moore επανέλαβε τις εκκλήσεις του κ. Metcalfe για την κυβέρνηση να χορηγήσει βίζα εργασίας 18 μηνών ή δύο ετών σε άτομα που θέλουν να εργαστούν στη φιλοξενία/ξενοδοχειακά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι έχει "εφαρμόσει ένα άνευ προηγουμένου πακέτο μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων" κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με το UK Hospitality για την ”καλύτερη προώθηση θέσεων εργασίας στον τομέα".
"Θέλουμε οι εργοδότες να επικεντρωθούν στην εκπαίδευση και να επενδύσουν στο εγχώριο εργατικό δυναμικό μας, αντί να βασίζονται στην εργασία από το εξωτερικό. Οι εργοδότες θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να επιστρέψουν στους ρόλους τους οι άνθρωποι που επωφελούνται από το παρατεταμένο σύστημα αναστολής εργασίας της χώρας όταν λήξουν οι περιορισμοί" προστέθηκε δήλωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr