Η ίδια πρόσθεσε πως «κάθε αλλαγή στο μείγμα της νομισματικής πολιτικής θα είναι πρώιμη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό».
Η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες και αναμένεται να συνεχίσει να ενισχύεται το επόμενο διάστημα πριν υποχωρήσει και πάλι.
Για την άνοδο του πληθωρισμού, η Λαγκάρντ επικαλέστηκε τεχνικούς λόγους και προσωρινούς παράγοντες καθώς και την αύξηση των τιμών της ενέργειας.
Μετά τις αναφορές για τον πληθωρισμό, η Λαγκάρντ έκανε λόγο για ισχυρή βελτίωση της οικονομίας της Ευρωζώνης στο β' εξάμηνο του 2021, αλλά και για τις ανησυχίες της ΕΚΤ για την μακροπρόθεσμη πορεία της ανάκαμψης. «Η άνοδος της καταναλωτικής δαπάνης, η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση και η υποστηρικτική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική θα παράσχουν πολύτιμη στήριξη στην οικονομική ανάκαμψη» δήλωσε συγκεκριμένα.
Για το ίδιο θέμα πρόσθεσε, πως καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση της ανάκαμψης θα έχουν η άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και η αύξηση των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, η τράπεζα εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο +4,6% το 2021 (από +4% που ήταν η εκτίμηση τον Μάρτιο), στο +4,7% το 2022 (από 4,1%) και στο 2,1% το 2023 (σταθερά).
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ εκτιμά πλέον ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 1,9% το 2021, από 1,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, στο 1,5% το 2022 (από 1,5%) και στο 1,4% το 2023 (σταθερό).
{https://twitter.com/ecb/status/1402965206389727239}
Μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης, η ίδια κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιταχύνουν τις διαδικασίες αξιοποίησης του με «εποικοδομητικές πολιτικές. Οι στόχοι του προγράμματος συμβάλλουν σημαντικά στην ανάκαμψη της οικονομία και επιταχύνουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση».
Η Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων, λέγοντας πως «οι αυξήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιορισμό των χρηματοοικονομικών συνθηκών».
Διευκρίνισε πως το ύψος του PEPP θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως τα τέλη Μαρτίου του 2022 και σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει λήξει. Σημείωσε, ωστόσο, πως στο επόμενο τρίμηνο οι αγορές θα επιταχυνθούν σημαντικά σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Προειδοποίησε, δε, ότι οι αβεβαιότητες παραμένουν, καθώς το βραχυπρόθεσμο οικονομικό outlook συνεχίζει να εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr