Αναδυόμενη από μία διπλή δόση ύφεσης που προκλήθηκε από την πανδημία, η οικονομία της Ευρωζώνης βασίστηκε σε άνευ προηγουμένου κίνητρα της ΕΚΤ, προκειμένου να μην καταρρεύσει πλήρως. Παράλληλα, όσο η ανάπτυξη αυξάνεται, με τη χαλάρωση των περιορισμών να εντείνεται, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνονται πρόθυμοι να είναι ελαστικοί από πλευράς προειδοποιήσεων.
Πρόσφατα σχόλια από την Πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Φάμπιο Πανέττα, υποδεικνύουν ότι η συζήτηση του Ιουνίου έληξε αποτελεσματικά, πριν ακόμη τελειώσει η συνεδρίαση της Πέμπτης, ακόμη και αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναγνωρίσουν βελτίωση στις προοπτικές ανάπτυξης και τον ταχύ ρυθμό των εμβολιασμών.
Ο κ. Πανέττα απέρριψε κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των αγορών ομολόγων έκτακτης ανάγκης, ενώ η κ. Λαγκάρντ είπε ότι ήταν «πολύ νωρίς» για να συζητηθεί η ελάττωση του Προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) ύψους 1,85 τρισ. ευρώ.
Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούσαν ακόμη να επιλέξουν μια διαφορετική πορεία, συνήθως στέκονται πίσω από τον πρόεδρό τους και σπάνια κάνουν αλλαγές στις προτάσεις που παρουσιάζονται στο εξαμελές εκτελεστικό συμβούλιο.
Οι αδύναμες μεσοπρόθεσμες προοπτικές πληθωρισμού είναι το βασικό επιχείρημα για τη διατήρηση της διαρκούς στήριξης, όμως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν, παράλληλα, ότι το κόστος δανεισμού αυξάνεται, με κάθε υποχώρηση της ΕΚΤ να κινδυνεύει να ενεργοποιήσει την επικίνδυνη αστάθεια της αγοράς.
«Όσο περισσότερο περιμένει η ΕΚΤ προτού παραδεχτεί ότι το σκεπτικό για την εκτέλεση του PEPP δεν είναι πλέον τόσο ισχυρό όσο ήταν τον Μάρτιο, τόσο λιγότερο ήπια θα μπορούσε είναι η μετάβαση σε λιγότερες αγορές επενδύσεων μελλοντικά», δήλωσε οικονομολόγος της Berenberg Bank. «Αν ναι, οι αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να ενισχυθούν περισσότερο μετά από λίγο».
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ κινούνταν την Πέμπτη κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Περιπλέκοντας επιπλέον την εικόνα, η ΕΚΤ είναι πιθανό να πλησιάσει τις περισσότερες, αν όχι όλες, προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Θα μπορούσε ακόμη και να αναβαθμίσει την καθοδήγησή της για την ανάπτυξη, με το να ανακηρύξει τους κινδύνους «ισορροπημένους».
Παράλληλα, ο πληθωρισμός αυξάνεται και τον περασμένο μήνα ξεπέρασε τον στόχο της ΕΚΤ για κάτω του 2%, ένα σημείο ορόσημο που δεν έχει αγγίξει ως επί το πλείστον την τελευταία δεκαετία.
Ωστόσο, η οικονομία θα χρειαστεί ακόμη έναν χρόνο για να επιστρέψει στο προ-πανδημικό της επίπεδο και το άλμα του πληθωρισμού είναι κυρίως μια αντιστροφή της πτώσης των τιμών της ενέργειας του περασμένου έτους, και όχι η αρχή μιας νέας εποχής πιέσεων στις τιμές, όπως αναφέρθηκε από τους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικής.
Οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές, σημείο που εστιάζει η ΕΚΤ, παραμένουν αναιμικές και η αύξηση των μισθών φαίνεται αδύναμη, υποδεικνύοντας έναν υπερβολικά χαμηλό πληθωρισμό στα επόμενα χρόνια.
Επιπλέον, η Ευρώπη είναι πολύ πίσω στην ανάκαμψή της σε σχέση με τις ΗΠΑ, οπότε οποιαδήποτε απόσυρση της στήριξης νωρίτερα από ότι το κάνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα θεωρηθεί επικίνδυνο σημάδι.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση 4,7% στις τιμές του περασμένου μήνα, πάνω από το 4,2% του Απριλίου, με ισχυρότερη ανάγνωση ενδεχομένως να αναζωπυρώσει τις εικασίες για λιγότερες αγορές ομολόγων από την Fed.
Οι τιμές χονδρικής, τόσο στην Ιαπωνία όσο και στην Κίνα, αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό της δεκαετίας, λόγω της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων.
«Δοσμένης της νευρικότητας των αγορών σχετικά με τη ελάττωση των συνομιλιών και την επιθυμία της ΕΚΤ να αποστασιοποιηθεί από τις προετοιμασίες στις ΗΠΑ το καλοκαίρι, η ΕΚΤ είναι πιθανό να σημάνει αμετάβλητες αγορές έως τον Σεπτέμβριο», δήλωσε οικονομολόγος της Societe Generale.
Βέβαια, πλησιάζει το τέλος της έκτακτης ανάγκης των αγορών και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι απίθανο να διευρύνουν το σχέδιο ή να το επεκτείνουν πέραν του προγραμματισμένου τέλους του, τον Μάρτιο του 2022, δεδομένης της σταθερής ανάκαμψης της οικονομίας, σύμφωνα με οικονομολόγους.
Αυτό θα ασκήσει πίεση στους αρμόδιους προκειμένου να αρχίσουν να σχεδιάζουν μια πορεία πέρα από τις αγορές ομολόγων έκτακτης ανάγκης. Ορισμένα σημάδια θα μπορούσαμε να δούμε, ενδεχομένως, το Σεπτέμβριο.
Καθώς οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές πληθωρισμού παραμένουν σε σίγαση, η μείωση των επενδύσεων στο πλαίσιο του PEPP είναι πιθανό να συνοδεύεται από την επέκταση του λιγότερο ευέλικτου αλλά ανοιχτού Προγράμματος Επενδύσεων της ΕΚΤ, κάτι που υποδεικνύει κάποια υποστήριξη από την ΕΚΤ θα συνεχιστεί μελλοντικά, αν και συγκρατημένα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr