Ο ΟΗΕ χρησιμοποιεί έναν ευρύ δείκτη του παγκόσμιου κόστους τροφίμων, ο οποίος έχει επίσης αυξηθεί για 12 μήνες στη σειρά.
Οι προμηθευτές έχουν επηρεαστεί από διακοπές στην παραγωγή, την εργασία και τις μεταφορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι ανησυχίες αυξάνονται για ευρύτερο πληθωρισμό και για το πώς οι υψηλότεροι λογαριασμοί παντοπωλείων θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) παρακολουθεί τις τιμές μιας σειράς τροφίμων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών, των ελαιούχων σπόρων, των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος και της ζάχαρης.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 39,7% τον Μάιο - τη μεγαλύτερη αύξηση από μήνα σε μήνα από τον Οκτώβριο του 2010 - σύμφωνα με τον δείκτη.
Και τα πέντε στοιχεία του δείκτη αυξήθηκαν, καθοδηγούμενα από το αυξανόμενο κόστος των φυτικών ελαίων, των σιτηρών και της ζάχαρης.
Αυτό ώθησε τον δείκτη στο υψηλότερο συνολικό επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2011.
Το αυξημένο κόστος είναι αποτέλεσμα μιας ανανεωμένης ζήτησης σε ορισμένες χώρες και της συσσωρευμένης χαμηλής παραγωγής.
Η αναστάτωση της αγοράς και της προσφοράς λόγω των περιορισμών στην κυκλοφορία έχουν δημιουργήσει τοπικές ελλείψεις και υψηλότερες τιμές.
Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι η υψηλή ζήτηση και η χαμηλή παραγωγή θα οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού καθώς οι οικονομίες βγαίνουν από τα lockdown.
Ωστόσο, ορισμένες βιομηχανίες θα μπορούσαν να δουν μια σημαντική ανάκαμψη. Οι προβλέψεις του FAO καταγράφουν υψηλό ρεκόρ στην παγκόσμια παραγωγή δημητριακών φέτος, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ανοδικών πιέσεων στις τιμές.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής (BRC) προειδοποίησε τους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ακριβότερους λογαριασμούς αγορών το φθινόπωρο καθώς αυξάνονται τα κόστη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr