Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε συγκεκριμένα ότι η Συνθήκη για τους Ανοιχτούς Ουρανούς (Open Skies) "υπονομεύτηκε από τις παραβιάσεις της Ρωσίας" και την αποτυχία της να επιστρέψει σε συμμόρφωση. Συνεπώς, η Αμερική θα παραμείνει εκτός Συνθήκης.
Η Ρωσία αρνείται τους ισχυρισμούς και αναμένεται επίσης να αποσυρθεί από τη συνθήκη φέτος.
Η συμφωνία επιτρέπει πτήσεις μικρής προθεσμίας για παρακολούθηση στρατιωτικής δραστηριότητας.
Περισσότερα από 30 έθνη συμμετέχουν στη συνθήκη επιτρέπει τη συγκέντρωση δεδομένων για τις στρατιωτικές δυνάμεις και δραστηριότητες, αλλά βοηθά και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες.
Τα αναγνωριστικά αεροσκάφη πρέπει, όμως, να είναι εξοπλισμένα μόνο με αισθητήρες, οι οποίοι είναι ικανοί να επιτηρήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Συνθήκη για τους Ανοικτούς Ουρανούς έχει υπονομευθεί από τις παραβιάσεις της Ρωσίας", ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη.
"Ολοκληρώνοντας την επανεξέταση της συνθήκης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν επομένως να επιδιώξουν την επανένταξή τους, δεδομένου ότι η Ρωσία δεν έλαβε μέτρα για να επιστρέψει σε συμμόρφωση.
Η Ουάσιγκτον αποχώρησε από τη συνθήκη υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Τότε, ως προεδρικός υποψήφιος, ο Τζο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει την κίνηση κοντόφθαλμη. Ωστόσο, η κυβέρνησή του αποφασίζει να μην αλλάξει τελικά στάση.
Μετά την απόφαση αυτή των ΗΠΑ, πλέον, παραμένει σε ισχύ μόνο μία σημαντική συνθήκη ελέγχου των όπλων μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων - η συνθήκη New Start. Αυτή η συνθήκη θέτει όρια για την ανάπτυξη στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών και συστημάτων παράδοσης.
Τα παραπάνω συμβαίνουν καθώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζονται για σύνοδο κορυφής στη Γενεύη της Ελβετίας, στις 16 Ιουνίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr