Η Ρουμάνα ευρωβουλευτής επικέντρωσε την ερώτηση της, στο γεγονός ότι η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει, στα τέλη Μαρτίου, ένα ψηφιακό σύστημα για τα αποτελέσματα των δοκιμών και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τα αεροπορικά ταξίδια.
Επεσήμανε δε ότι, ορισμένα κράτη μέλη αντιτίθενται στην ιδέα των διαβατηρίων εμβολιασμού, προειδοποιώντας ότι, η χρήση τους εγκυμονεί διακρίσεις κατά των θεμελιωδών ελευθεριών των μη εμβολιασμένων πολιτών.
«Εάν οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση ή δεν είναι σε θέση να πληρώσουν για δοκιμές ή εμβόλια COVID-19, δεν θα είναι σε θέση να αποδείξουν την κατάσταση της υγείας τους και οι ελευθερίες τους θα περιοριστούν», τόνισε.
Στην απάντηση του ο Επίτροπος Reynders διαβεβαιώνει ότι, μόνο τα κράτη μέλη θα επιτρέπεται να εκδίδουν ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά και όχι αεροπορικές εταιρείες, ούτε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών αλλά, περιπλέκει τα πράγματα,αναφέροντας ότι η νομοθετική πρόταση που ενέκρινε η Κομισιόν, στις 17 Μαρτίου 2021, αναφέρει σαφώς ότι ο εμβολιασμός δεν αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση δικαιωμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας και δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για τη χρήση υπηρεσιών διασυνοριακής μεταφοράς επιβατών.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου Reynders
«Στις 17 Μαρτίου 2021, η Επιτροπή ενέκρινε νομοθετική πρόταση σχετικά με ένα «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό». Η πρόταση θεσπίζει ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο για την έκδοση, την επαλήθευση και την αποδοχή πιστοποιητικών εμβολιασμού, δοκιμών ή ανάρρωσης για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας και την πρόληψη των διακρίσεων.
Η πρόταση υποβλήθηκε για να αποφευχθούν μονομερή μέτρα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές διαταραχές στην άσκηση των δικαιωμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας.
Η πρόταση δεν αφορά τη χρήση και / ή τα αποτελέσματα των πιστοποιητικών. Διασφαλίζει ότι τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τα κράτη μέλη γίνονται εντός ενός κοινού πλαισίου το οποίο είναι νομικά δεσμευτικό. Εάν αποφασίσουν να παραιτηθούν από περιορισμούς στους κατόχους τέτοιων πιστοποιητικών, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποδεχθούν τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από άλλα κράτη μέλη.
Η πρόταση αναφέρει επίσης σαφώς ότι ο εμβολιασμός δεν αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση δικαιωμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας και δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για τη χρήση υπηρεσιών διασυνοριακής μεταφοράς επιβατών. Τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν να ασκούν το θεμελιώδες δικαίωμά τους για ελεύθερη κυκλοφορία, υπό την επιφύλαξη πιθανών περιορισμών για λόγους δημόσιας υγείας, όπως δοκιμές και καραντίνα.
Όσον αφορά τις τεχνικές πτυχές των πιστοποιητικών, η πρόταση καθορίζει μια κοινή και δεσμευτική προσέγγιση για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας με τα διεθνή πρότυπα, αλλά μόνο τα κράτη μέλη θα επιτρέπεται να εκδίδουν ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά και όχι αεροπορικές εταιρείες, ούτε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών. Η Επιτροπή θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ταχεία έγκριση της πρότασης. Μόλις εγκριθούν, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εκδώσουν το «Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό» υπό τους όρους που καθορίζονται στον κανονισμό.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr