Η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής ήταν "αφιερωμένη" στην "αεροπειρατεία" της Λευκορωσίας με τους ηγέτες της ΕΕ να αποφασίζουν να επιβάλλουν σκληρές κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και ο αποκλεισμός του εναέριου χώρου της χώρας. Αναλυτικά ΕΔΩ
Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, όμως, η ατζέντα περιλαμβάνει θέματα που αφορούν την πανδημία και τα ταξίδια, που ασφαλώς είναι κρίσιμα και για την Ελλάδα. Η χώρα μας θέλει να τρέξει το Ψηφιακό Πιστοποιητικό για τον τουρισμό και ελπίζει πως η Σύνοδος θα τρέξει τις σχετικές διαδικασίες.
Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό
Σήμερα οι ηγέτες θα εστιάσουν στην πορεία των εργασιών όσον αφορά τον συντονισμό της αντίδρασης της ΕΕ στη νόσο Covid-19 με επίκεντρο το Ψηφιακό Πιστοποιητικό
“Μπαίνουμε σε μια νέα φάση καθώς ο ρυθμός των εμβολιασμών αυξάνεται σε ολόκληρη την ΕΕ και επιδιώκουμε να προετοιμαστούμε για ένα νέο άνοιγμα πριν από το καλοκαίρι. Η πρόσφατη συμφωνία για τα ψηφιακά πιστοποιητικά Covid είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα” ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η συντονισμένη προσέγγιση για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας σε ολόκληρη την ΕΕ.
Οι «27» συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να επιτρέψουν την είσοδο στην ΕΕ και σε ταξιδιώτες από τρίτες χώρες οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί κατά του νέου κορονοϊού. Η ΕΕ έκλεισε τα εξωτερικά σύνορά της τον Μάρτιο του 2020 και από τον επόμενο μήνα θα συντάξει μια λίστα χωρών, που θα αναθεωρείται τακτικά, προκειμένου οι πολίτες τους, εμβολιασμένοι ή μη, να μπορούν να μπαίνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Η Γαλλία τονίζει ότι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συντάξουν μέχρι τις 9 Ιουνίου τον “πράσινο” κατάλογο των μη ευρωπαϊκών χωρών, οι πολίτες των οποίων θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στην Ευρώπη. θα υπάρξει και μια “πορτοκαλί” λίστα στην οποία θα περιλαμβάνονται χώρες, οι πολίτες των οποίων θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί –με κάποιο από τα εμβόλια που αναγνωρίζονται από την ΕΕ– καθώς και μια “κόκκινη”, για τις χώρες στις οποίες θα επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί. Στην “κόκκινη” κατηγορία βρίσκονται επί του παρόντος η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Ινδία.
Η Γαλλία σκέφτεται να ζητήσει κάποια περιοριστικά μέτρα και για τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού.
Θα εξεταστεί, επίσης, το απόθεμα των εμβολίων, το ενδεχόμενο ευρωπαϊκής συμφωνίας και με άλλες εταιρείες, καθώς και οι τρόποι για αύξηση της διανομής των εμβολίων στον υπόλοιπο κόσμο.
“Είναι υψίστης σημασίας να διατηρήσουμε την επαγρύπνησή μας σε σχέση με τις νέες μεταλλάξεις και να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση ανάλογα με τις ανάγκες” ανέφερε ο Σ. Μισέλ στην επιστολή τους προς τους ηγέτες, στην οποία ανέφερε πως θα συζητθεί και η διεθνής αλληλεγγύη στην καταπολέμηση της πανδημίας. “Ως κορυφαίος παραγωγός εμβολίων, εξαγωγέας και συνεισφέρων στο COVAX, η ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την κάλυψη παγκόσμιων αναγκών. Πρέπει τώρα να εξετάσουμε πώς, και σε ποιο βαθμό, μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανταλλαγή εμβολίων με τον υπόλοιπο κόσμο” είπε.
Κλιματική αλλαγή
Θα διεξαχθεί συζήτηση και σχετικά με τη δράση της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr