Το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται πως απασχόλησε αρκετά τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ. Μάλιστα, μία από τις απόψεις, που ειπώθηκε και στήριξαν ορισμένοι από τους ηγέτες αφορούσε, στο ότι η κίνηση αυτή της Ένωσης θα μπορούσε να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Πρωτοστατούντος του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, εκφράστηκαν ανησυχίες πως σε περίπτωση που η ΕΕ επέλεγε να κάνει δωρεές σε φτωχότερες χώρες το σκεύασμα της AstraZeneca, σίγουρα κάποιοι θα την κατηγορούσαν πως «ξεφορτώνεται» το εν λόγω εμβόλιο λόγω των όσων έχουν κατά καιρούς γραφτεί αλλά και του «πολέμου» που ξέσπασε μεταξύ της φαρμακευτικής εταιρείας και της Ένωσης.
Σύμφωνα με το Politico, τη συγκεκριμένη άποψη στήριξαν ορισμένοι από τους ηγέτες που συμμετείχαν στην Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο υπήρξε αντίλογος. Ένας από τους πρωθυπουργούς που εξέφρασαν αντίθετη γνώμη ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο Βέλγος Ντε Κρόο.
Αυτή η πλευρά αυτή, η κριτική που έχει ασκηθεί από την πλευρά της ΕΕ στην AstraZeneca δεν αφορούσε στο εμβόλιο αυτό καθ’ αυτό αλλά στις υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι σε όσα η ίδια δεσμεύτηκε αλλά δεν τήρησε αναφορικά με τις παραδόσεις.
Άλλωστε πλέον είναι κυρίαρχη η άποψη πως η AstraZeneca μείωσε τις παραδόσεις στην ΕΕ για να στείλει εμβόλια σε άλλους πελάτες, κάτι που όπως σημειώνει το Politico παραδέχθηκε και ο CEO της εταιρείας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr