H κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από ουρές που είχαν σχηματιστεί έξω από τα εκλογικά κέντρα ήδη από τις 07:00 (ώρα Ελλάδος). Περισσότερα από 12.000 εκλογικά κέντρα έχουν δημιουργηθεί στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τη Δαμασκό, και αναμένεται να κλείσουν στις 19:00, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εντός 48 ωρών.
Οι Δυτικοί έχουν ήδη απορρίψει τις εκλογές ως «σκηνοθετημένες» και «ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες». Πρόκειται για τη δεύτερη ψηφοφορία που πραγματοποιείται από το 2011 όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία ο οποίος αριθμοί περισσότερους από 388.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.
O Άσαντ παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον άνθρωπο της ανοικοδόμησης, έχοντας κέρδισε στο πεδίο της μάχης με τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν και διεκδικεί την επανεκλογή του. Για προεκλογικούς λόγους, πορτρέτα του 55χρονου προέδρου είναι αναρτημένα σε περίοπτες θέσεις σε πόλεις σε όλη τη Συρία και ιδιαίτερα στη Δαμασκό.
Στην εκλογική αρένα βρίσκεται, επίσης, ο πρώην υπουργός και βουλευτής, Αμπντάλα Σάλουμ Αμπντάλα, και ένα μέλος της αντιπολίτευσης, ο Μαχμούντ Μαρέι, πρόσωπα που θεωρούνται πως έθεσαν υποψηφιότητα προσχηματικά.
Ο Ασάντ κατάφερε να αποκλείσει τους αντιπολιτευόμενούς του χάρη στον εκλογικό νόμο βάσει του οποίου οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές θα πρέπει να έχουν ζήσει στη Συρία για δέκα χρόνια συνεχόμενα, ένας όρος που αποκλείει όσους ζουν αυτοεξόριστοι στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, οι ψηφοφόροι είναι λίγοι περισσότεροι από 18 εκατομμύρια, κάτι που στην πραγματικότητα αναμένεται διαψευστεί λόγω του πολέμου που έχει κατακερματίσει τη χώρα και των πολλών Σύρων που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.
Αν και οι συγκρούσεις έχουν αισθητά περιοριστεί, οι εκλογές του 2021 βρίσκουν στη Συρία σε οικονομικό μαρασμό, με μια ιστορική υποτίμηση του νομίσματός της, έναν πληθωρισμό που καλπάζει και περισσότερο από το 80% του πληθυσμού της να ζει στη φτώχεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Μάλιστα, πρόσφατη έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης World Vision εκτίμησε σε περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ το οικονομικό κόστος του πολέμου.
Στις προεδρικές εκλογές του 2014 ο Άσαντ συγκέντρωσε περισσότερο από το 88% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 73%. Ήταν οι πρώτες εκλογές στις οποίες συμμετείχε πληθώρα υποψηφίων. Έως το 2014, ο Μπασάρ αλ Άσαντ και ο πατέρας του Χαφέζ εκλέγονταν μέσω δημοψηφίσματος, συχνά συγκεντρώνοντας περισσότερο από το 97% των ψήφων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr