Ο διάσημος Αιγύπτιος Ζαχί Χαβάς ανακοίνωσε την ανακάλυψη της «χαμένης χρυσής πόλης» κοντά στο Λούξορ την Πέμπτη. Δήλωσε ότι το εύρημα είναι η μεγαλύτερη αρχαία πόλη, γνωστή ως Aten, που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Αίγυπτο.
Ξεθάφτηκε μέσα σε εβδομάδες από την ανασκαφή που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020.
Η πόλη χρονολογείται από τη βασιλεία του Amenhotep III, ενός από τους ισχυρότερους φαραώ της Αιγύπτου, ο οποίος κυβέρνησε από το 1391 έως το 1353 π.Χ.
Η πόλη συνέχισε να χρησιμοποιείται από τους Φαραώ Άυ και Τουταγχαμών, των οποίων ο σχεδόν άθικτος τάφος ανακαλύφθηκε στην Κοιλάδα των Βασιλέων από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ το 1922.
"Η ανακάλυψη αυτής της χαμένης πόλης είναι η δεύτερη πιο σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη από τον τάφο του Τουταγχαμών", δήλωσε η Μπέτσι Μπράιαν, καθηγήτρια Αιγυπτολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.
Εξήγησε οτι η πόλη "μας δίνει μια σπάνια ματιά στη ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων" τη στιγμή που η αυτοκρατορία ήταν στα πλουσιότερά της.
Η ανασκαφή αποκάλυψε μεγάλο αριθμό πολύτιμων αρχαιολογικών ευρημάτων, όπως κοσμήματα, χρωματιστά κεραμικά, φυλακτά σκαθάρια σκαραβαίου και τούβλα από λάσπη που φέρουν σφραγίδες του Amenhotep III.
Η ομάδα ξεκίνησε ανασκαφές στη δυτική όχθη του Λούξορ κοντά στην Κοιλάδα των Βασιλέων, περίπου 500 χλμ. (300 μίλια) νότια της πρωτεύουσας Κάιρο.
"Μέσα σε λίγες εβδομάδες, προς μεγάλη έκπληξη της ομάδας, άρχισαν να εμφανίζονται σχηματισμοί από τούβλα από λάσπη προς όλες τις κατευθύνσεις", δήλωσε ο Δρ Hawass.
«Αυτό που ανακάλυψαν ήταν μιας μεγάλη πόλη σε καλή κατάσταση συντήρησης, με σχεδόν πλήρη τείχη, και με δωμάτια γεμάτα με εργαλεία καθημερινής ζωής».
Τώρα, επτά μήνες μετά την έναρξη της ανασκαφής, έχουν αποκαλυφθεί αρκετές περιοχές ή γειτονιές, όπως ένα αρτοποιείο, μια διοικητική περιοχή και μια κατοικημένη περιοχή.
"Πολλές ξένες αποστολές έψαξαν αυτήν την πόλη και δεν την βρήκαν ποτέ", δήλωσε ο Δρ Hawass, πρώην υπουργός αρχαιοτήτων.
Είπε πως πραγματοποιούνται περαιτέρω αρχαιολογικές εργασίες στο έργο και η ομάδα του "αναμένει να ανακαλύψει ανέγγιχτους τάφους γεμάτους θησαυρούς".
Η αρχαία κληρονομιά μπορεί να τονώσει τον τουριστικό τομέα
Η Αίγυπτος επιδιώκει να προωθήσει την αρχαία κληρονομιά της για να αναζωογονήσει τον τουριστικό της τομέα, ο οποίος φθίνει μετά από χρόνια πολιτικών αναταραχών και διαταραχών που προκλήθηκαν από την πανδημία.
Την περασμένη εβδομάδα, η Αίγυπτος μετέφερε τα ερείπια των αρχαίων ηγεμόνων της χώρας μέσω του Καΐρου σε μια ιστορική πομπή.
Το πλούσιο θέαμα έδειξε 22 μούμιες - 18 βασιλιάδες και τέσσερις βασίλισσες - να μεταφέρονται από το νεοκλασικό Αιγυπτιακό Μουσείο στο νέο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού περίπου 5 χλμ. μακριά.
Ο Amenhotep III και η γυναίκα του βασίλισσα Tiye ήταν από τις μούμιες που μεταφέρθηκαν στο νέο μέρος ανάπαυσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr