Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν το 2019, συνέκρινε δυσμενώς την προσέγγιση της ΕΕ για τον εμβολιασμό με εκείνη της Βρετανίας όπου η ανάπτυξη ήταν πιο γρήγορη.
Ανέφερε επίσης ότι «δεν ήταν οπαδός» του μηχανισμού αδειοδότησης εξαγωγής της επιτροπής βάσει του οποίου οι χώρες έχουν την εξουσία να απαγορεύουν τις αποστολές.
«Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλη ζημιά στη φήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής στις ελεύθερες συναλλαγές», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ στο πρόγραμμα HARDtalk του BBC. «Και έτσι δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος να το κάνουμε».
«Πιστεύω ότι πρέπει να αποσυρθούμε από τον πόλεμο των εμβολίων. Νομίζω ότι υπάρχει χώρος για διάλογο, για συζητήσεις, για ανάπτυξη επιχειρημάτων και στις δύο πλευρές του καναλιού της Μάγχης. Κανείς στη Βρετανία, κανένας στην Ευρώπη δεν καταλαβαίνει γιατί είμαστε μάρτυρες, σύμφωνα με τις ειδήσεις, ενός ανόητου πολέμου εμβολίων… Δεν είμαστε σε πόλεμο και δεν είμαστε εχθροί. Είμαστε σύμμαχοι.»
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι θα προτιμούσε την επιτροπή να επιλέξει διάλογο έναντι απειλών και ότι η επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν κάνει ένα μεγάλο λάθος στην προσέγγισή τους για την εφαρμογή του εμβολίου.
«Θα ήθελα τα κράτη μέλη και η επιτροπή να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την παροχή εμβολίων για κάθε έναν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε. «Η Βρετανία βρίσκεται μπροστά για διαφορετικούς λόγους, επειδή η Βρετανία έλαβε την απόφαση να ακολουθήσει μια έκτακτη προσέγγιση βάσει αποφάσεων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, η επιτροπή και τα μέλη των κρατών, είχαν μεγαλύτερη επίγνωση του προϋπολογισμού… Ήμασταν πολύ εγκρατείς.»
Το ζήτημα των εμβολίων και των καθυστερήσεων απασχόλησε τους ηγέτες στη χθεσινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν ότι είναι ζωτικής σημασίας η περαιτέρω συνεργασία για την επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας.
Στη Σύνοδο παρουσιάστηκαν στοιχεία για τους εμβολιασμούς, τις παραλαβές και τις εξαγωγές της ΕΕ, με τα νούμερα να προκαλούν αντιδράσεις.
Κι αυτό γιατί προκύπτει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγαγε περισσότερα εμβόλια για τον κορονοϊό στον υπόλοιπο κόσμο από όσα κράτησε για χρήση στα κράτη-μέλη.
Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από ηγέτες που δέχονται σκληρή κριτική στο εσωτερικό των χωρών τους για τη διαχείριση της πανδημίας.
Η ΕΕ εξήγαγε συγκεκριμένα 77 εκατομμύρια δόσεις από την 1η Δεκεμβρίου, έναντι 62 εκατομμυρίων δόσεων που κράτησε για τα κράτη -μέλη. Να σημειωθεί πως 21 εκατομμύρια δόσεις εστάλησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν βέβαια να ενισχύσουν της παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19 στην Ευρώπη και να βελτιώσουν τους ρυθμούς των εμβολιασμών σε όλες τις χώρες μέλη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Αλλά αυτό δεν παύει να είναι απλώς μία προσδοκία...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr