Στην έναρξη της Συνόδου παρουσιάστηκαν στοιχεία για τους εμβολιασμούς, τις παραλαβές και τις εξαγωγές της ΕΕ, με τα νούμερα να προκαλούν αντιδράσεις.
Κι αυτό γιατί προκύπτει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγαγε περισσότερα εμβόλια για τον κορονοϊό στον υπόλοιπο κόσμο από όσα κράτησε για χρήση στα κράτη-μέλη.
Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από ηγέτες που δέχονται σκληρή κριτική στο εσωτερικό των χωρών τους για τη διαχείριση της πανδημίας.
Η ΕΕ εξήγαγε συγκεκριμένα 77 εκατομμύρια δόσεις από την 1η Δεκεμβρίου, έναντι 62 εκατομμυρίων δόσεων που κράτησε για τα κράτη -μέλη. Να σημειωθεί πως 21 εκατομμύρια δόσεις εστάλησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Την ίδια ώρα τα στοιχεία του ECDC δείχνουν πως ΕΕ καθυστερεί τον εμβολιαστικό ρυθμό, αντί να επιταχύνει και σε σχέση με Βρετανία και ΗΠΑ έχει μείνει πολύ πίσω. Ως εκ τούτου πολλές ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν σε lockdown.
Το σύνολο εξαγωγών της ΕΕ περιλαμβάνει παραδόσεις και σε φτωχότερες χώρες, γεγονός που σχολίασαν πολλοί ηγέτες, εκτιμώντας πως οι χώρες τους ταλαιπωρούνται και η ΕΕ δεν φροντίζει πρώτα για τα δικά της κράτη-μέλη.
Αυτό δημιουργεί προφανώς και αντιδράσεις στο εσωτερικό των χωρών και πολλοί πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι. Είναι κοινό μυστικό δε, πως Γερμανία και Γαλλία που σύντομα θα έχουν εκλογές, θεωρούν πως οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, ενδεχομένως να φέρουν εκπλήξεις στις κάλπες.
Στο μεταξύ, η Astrazeneca παραμένει ασυνεπής στις παραδόσεις της και μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρχε πράγματι προβληματισμός.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν βέβαια να ενισχύσουν της παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19 στην Ευρώπη και να βελτιώσουν τους ρυθμούς των εμβολιασμών σε όλες τις χώρες μέλη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Αλλά αυτό δεν παύει να είναι απλώς μία προσδοκία...
«Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την βελτίωση της παραγωγής εμβολίων στην Ευρώπη και για την βελτίωση της ικανότητάς μας να προμηθεύουμε (εμβόλια) στις χώρες μέλη...Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας και είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στον στόχο αυτόν μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επανέλαβε ότι η H EE είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων στον κόσμο, καλώντας παράλληλα και άλλες χώρες να κάνουν ότι «κάνουμε εμείς οι Ευρωπαίοι».
«Η μάχη για τα εμβόλια είναι αυτή που πρέπει να κερδίσουμε. Επικεντρωνόμαστε σε όλες μας τις προσπάθειες. Πρέπει να πάμε πιο γρήγορα, πιο δυνατά!», δήλωσε μετά τη Σύνοδο ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
Πιστοποιητικό για τα ταξίδια
Όσο για το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ για τα ταξίδια εκδηλώθηκε η διάθεση όλων των ηγετών να υλοποιηθεί με τη μορφή που πρότεινε η Κομισιόν και να περιλαμβάνει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πρόσφατο αρνητικό τεστ κορονοϊού, είτε αποδεικτικό ότι κάποιος έχει αναρρώσει από κορονοϊό.
Η διαβούλευση συνεπώς θα συνεχιστεί, με βασικό στόχο να παραμένει η οριστική έγκριση και κυκλοφορία του πιστοποιητικού μέσα στον προσεχή Ιούνιο.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr