Η Norilsk Nickel, ο κορυφαίος παραγωγός νικελίου και παλλαδίου στον κόσμο, δήλωσε ότι πλήρωσε το πρόστιμο την Τετάρτη (10/3).
Η διαρροή πετρελαίου τον περασμένο Μάιο είδε 21.000 τόνους ντίζελ να ξεχύνονται από μια από τις δεξαμενές αποθήκευσης της εταιρείας σε ποτάμια και λίμνες στον Αρκτικό βορρά της Ρωσίας.
Η διαρροή προέτρεψε τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
"Σας ζητώ να διασφαλίσετε ότι αυτά τα [χρήματα] χρησιμοποιούνται κυρίως για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης στην ίδια την [πόλη] του Norilsk και τη γύρω περιοχή", δήλωσε ο Πρόεδρος Πούτιν σε κυβερνητική συνάντηση.
Η ποινή είναι η μεγαλύτερη που έχει εκδοθεί ποτέ για περιβαλλοντικές ζημίες στη Ρωσία.
Η Norilsk Nickel, επίσης γνωστή ως Nornickel, κλήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο από ρωσικό δικαστήριο τον Φεβρουάριο και επέλεξε να μην ασκήσει έφεση.
Τα καθαρά κέρδη της για το 2020 μειώθηκαν κατά 39% ως αποτέλεσμα του προστίμου, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Το πετρέλαιο άρχισε να διαρρέει στις 29 Μαΐου πέρυσι. Πιστεύεται ότι προήλθε από μια σκουριασμένη δεξαμενή αποθήκευσης στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Norilsk Nickel στη Σιβηρία.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η δεξαμενή κοντά στο Norilsk βυθίστηκε λόγω της τήξης του permafrost που εξασθενεί τα στηρίγματα. Η Αρκτική είχε εβδομάδες ασυνήθιστα ζεστού καιρού πριν από την καταστροφή, γεγονός που ευρέως θεωρείται ότι είναι σύμπτωμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Το πετρέλαιο μόλυνε τον ποταμό Αμπαρνάγια και το γύρω υπέδαφος πριν απλωθεί περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια του Νόριλσκ.
Στη συνέχεια εισήλθε στη λίμνη Pyasino, η οποία ρέει προς τη θάλασσα Kara στον Αρκτικό Ωκεανό. Συνολικά, το πετρέλαιο έχει μολύνει μια περιοχή 350 τετραγωνικών χιλιομέτρων (135 τετραγωνικά μίλια).
Το περιβαλλοντικός αντίκτυπο από τη διαρροή θα μπορούσε να διαρκέσει για δεκαετίες, δήλωσε τότε ο Vasily Yablokov διευθυντής της Greenpeace Ρωσίας.
Εν τω μεταξύ, ο Oleg Mitvol, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του περιβαλλοντικού επιτηρητή της Ρωσίας, δήλωσε ότι «δεν είχε υπάρξει ποτέ άλλοτε τέτοιο ατύχημα στην Αρκτική ζώνη»
Εξήγησε επίσης ότι η εκκαθάριση θα μπορούσε να κοστίσει 100 δισ. Ρούβλια (1,5 δισ. Δολάρια) και να διαρκέσει από πέντε έως 10 χρόνια.
Καθυστερήσεις σχετικά με την αναφορά της διαρροής προκάλεσαν κριτική από τον Πρόεδρο Πούτιν, αλλά η Νόριλσκ Νικέλ ισχυρίστηκε ότι το περιστατικό αναφέρθηκε με «έγκαιρο και κατάλληλο» τρόπο.
Η διαρροή πετρελαίου ακολουθήθηκε από μια σειρά μικρότερων περιστατικών στην περιοχή, προκαλώντας κριτική για τα περιβαλλοντικά μέτρα και τα μέτρα ασφαλείας της Norilsk Nickel.
Η πόλη Norilsk είναι ήδη ένα πολύ γνωστό hotspot ρύπανσης, λόγω της μόλυνσης από τη βιομηχανία που κυριαρχεί στην περιοχή.
Το 2016, η Norilsk Nickel παραδέχτηκε ότι ένα ατύχημα σε ένα από τα εργοστάσιά της εταιρείας ήταν υπεύθυνο για να γίνει κόκκινο ένα κοντινό ποτάμι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία σκοπεύει να δαπανήσει περίπου 5,5 δισ. Δολάρια για περιβαλλοντικά έργα έως το 2030.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr