Η Mercuria Energy Group με έδρα τη Γενεύη αναφέρει ότι υπήρξε έπεσε θύμα απάτης φορτίου μετά την αγορά 10.000 τόνων χαλκού.
Όταν τα φορτία άρχισαν να φθάνουν στην Κίνα, βρήκαν δοχεία γεμάτα βαμμένες πέτρες.
Η περίεργη υπόθεση συνέβη παρά τους ελέγχους ασφαλείας και επιθεώρησης.
Πέρυσι, η Mercuria συμφώνησε να αγοράσει μια ακάθαρτη μορφή του μετάλλου, για παράδοση στην Κίνα. Περίπου 6.000 τόνοι φορτώθηκαν για αποστολή σε περισσότερα από 300 εμπορευματοκιβώτια σε οκτώ πλοία.
Αλλά πριν από το ταξίδι του από ένα λιμάνι κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ο χαλκός αντικαταστάθηκε από λιθόστρωτα, βαμμένα με ψεκασμό για να μοιάζει με το ημι-εκλεπτυσμένο μέταλλο.
Η Mercuria, ένας από τους πέντε μεγαλύτερους εμπόρους πετρελαίου στον κόσμο, ζητεί αποζημίωση στα τουρκικά και βρετανικά δικαστήρια κατά του προμηθευτή χαλκού Bietsan Bakir.
Η τουρκική αστυνομία έχει πάρει υπό κράτηση έναν αριθμό ατόμων σε σχέση με το ψεύτικο σχέδιο χαλκού.
"Οι ύποπτοι έχουν τεθεί υπό κράτηση οι οποίοι πιστεύεται ότι εμπλέκονται σε διάφορα μέρη του οργανωμένου εγκλήματος κατά της Mercuria", ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση ενώ ευχαρίστησε το Τμήμα Οικονομικών Εγκλημάτων της Κωνσταντινούπολης.
Φαίνεται ότι ο χαλκός αρχικά φορτώθηκε στην πρώτη αποστολή εμπορευματοκιβωτίων, πριν τον έλεγχο από μια εταιρεία επιθεώρησης. Ενώ χρησιμοποιήθηκαν σφραγίδες για την πρόληψη της απάτης στερεώθηκαν στα δοχεία.
Ωστόσο, τα εμπορευματοκιβώτια ανοίχτηκαν και ο χαλκός αντικαταστάθηκε με λιθόστρωτα, δήλωσε η δικηγορική εταιρεία ΚΥΜΒ της Κωνσταντινούπολης στα ΜΜΕ. Οι απατεώνες αντάλλαξαν τις πλαστές με πραγματικές σφραγίδες άλλαξαν εμπορευματοκιβωτίων για να αποφύγουν τον εντοπισμό.
Μόλις ήταν στη θάλασσα τα πλοία, η Mercuria πλήρωσε 36 εκατομμύρια δολάρια σε πέντε δόσεις.
Η απάτη δεν ανακαλύφθηκε μέχρι που τα πλοία άρχισαν να φτάνουν στο κινεζικό λιμάνι Lianyungang αργότερα τον ίδιο μήνα.
"Έχει υπάρξει αίτηση ποινικής έρευνας από τον αγοραστή εναντίον του πωλητή και δύο διαμεσολαβητών", ανέφερε η Τουρκική αστυνομία σε δήλωση. "Έχει επίσης καθοριστεί ότι το περιστατικό είναι αποτέλεσμα απάτης που διαπράττεται με οργανωμένο τρόπο."
Σε περιπτώσεις μη παράδοσης, ο έμπορος μπορεί να υποβάλει αξίωση κατά του ασφαλιστηρίου συμβολαίου του φορτίου. Ωστόσο, η Mercuria διαπίστωσε ότι μόνο ένα από τα επτά συμβόλαια που χρησιμοποίησε η τουρκική εταιρεία για να ασφαλίσει το φορτίο ήταν πραγματικό. Τα υπόλοιπα ήταν πλαστά.
Η Bietsan Bakir, η τουρκική εταιρεία που πούλησε στη Mercuria τον χαλκό, δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλιο στο Reuters. Περισσότερες ακροάσεις για την υπόθεση αναμένονται αυτήν την εβδομάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr